Чи можна під час карантину брати студентів на практику

Рішення ухвалює керівник навчального закладу і організовує за можливості дистанційний супровід виконання студентами завдань практики.

Чи можна під час карантину брати студентів на практику

Як організувати роботу підприємства під час карантину

Практика студентів та учнів ПТНЗ під час карантину — один із топових запитів кадровиків у квітні 2020 року. Чи накладає карантин табу на практику? Роз’яснила Олена Петровська, експерт журналу «Кадровик-01» та системи Експертус Кадри.

Виробнича практика — обов’язкова частина навчального процесу студентів вищих навчальних закладів та учнів професійно-технічних навчальних закладів, це зазначено у Законах України (ст. 29 Закону «Про професійну (професійно-технічну) освіту» від 10.02.1998 № 103/98-ВР та ст. 51 Закону «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII).


12 березня всі заклади освіти України припинили роботу у звичному режимі і перейшли на карантин (Постанова КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 № 211).

16 березня Міністерство освіти і науки України (далі – МОН) доручило керівникам закладів освіти організувати освітній процес із використанням технологій дистанційного навчання, що не передбачає відвідування закладів освіти її здобувачами (наказ МОН «Про організаційні заходи для запобігання поширення коронавірусу COVID-19» від 16.03.2020 № 406).

Таким чином, саме керівник навчального закладу повинен прийняти рішення та організувати (за можливості) дистанційний супровід виконань завдань практики. Як зробили, наприклад, декан факультету педагогічної освіти Львівського національного університету ім. І.Франка Розпорядженням «Про організацію практик на час карантину» від 31.03.2020 №12 та Проректор з навчальної та науково-педагогічної роботи Херсонського державного університету Розпорядженням «Про організацію дистанційного проведення навчальної та виробничої практик у ІІ семестрі 2019-2020 н.р.» від 03.04.2020 № 61.

Якщо дистанційне виконання завдань неможливе, керівник закладу освіти може перенести практику на період після закінчення карантину.

Якщо обрали варіант «практика дистанційно», то керівники практик від факультетів навчальних закладів налагоджують дистанційний зв'язок з керівниками баз практик на підприємствах, обговорюють і затверджують перелік завдань, які можуть бути виконані студентами/учнями дистанційно.

Керівник навчального закладу інформує про прийняте рішення керівника підприємства — бази практики. Сторони закріплюють рішення у додатковій угоді до договору про практику. Радимо також видати наказ/розпорядження по навчальному закладу про організацію практики в дистанційному форматі для запобігання поширенню COVID-19.

image20

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Характеристика студента за результатами практики

Практика студентів є частиною процесу підготовки спеціалістів у закладах вищої освіти. Після її закінчення організація — база практики зобов’язана дати характеристику на кожного студента-практиканта, в якій оцінити якість підготовленого ним звіту.
142231

Проходження практики на підприємстві: які документи слід оформити

Невід’ємною частиною навчального процесу у вишах є проходження виробничої практики на підприємстві. Бази практики (підприємства, що приймають практикантів) мають забезпечити належні умови для проходження практики на підприємстві та оформити усі необхідні документи. Обов’язок з оформлення частково покладається на плечі кадровику. Що та як слід оформити, розказуємо у статті.
20810

Проходження практики на підприємстві: види, умови та звітування

У вищих навчальних закладах (далі — виші або ВНЗ) обов’язковою умовою є проведення для студентів практики. Оскільки для підготовки висококваліфікованих спеціалістів недостатньо надати їм у процесі навчання лише теоретичні знання. Потрібно також, щоб вони отримали і практичні навички, необхідні для їх майбутньої професії.
33023

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді