У який строк треба подати скасовуюче повідомлення до ДПС, якщо новий працівник не став до роботи

У який строк треба подати скасовуюче повідомлення до ДПС, якщо новий працівник не став до роботи


Відповідно до ч. 3 ст. 24 КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ.

На виконання цієї норми КМУ затвердив постановою від 17.06.2015 № 413 Порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу (далі — Порядок № 413).

Пунктом 2 додатку до Порядку № 413 передбачені реквізити, за якими можна подати уточнююче повідомлення в разі допущення помилки роботодавцем, або за потреби внести зміни до повідомлення про прийняття працівника на роботу («початкове» або «скасовуюче»).

Як виправити помилку у повідомленні ДПС, виявлену після подання

У випадку, коли роботодавець надіслав повідомлення про прийняття працівника на роботу, але той так і не став до роботи, роботодавець подає до ДПС повідомлення типу «скасовуюче».

ГУ Держпраці у Херсонській області зауважує, що Порядком № 413 не передбачено строку подачі скасовуючого повідомлення про прийняття працівника на роботу. Подавати таке повідомлення до ДПС слід після скасування наказу про прийняття на роботу.

Держпраці нагадує, що за невиконання ст. 24 КЗпП та Порядку № 413 установлено фінансову відповідальність юридичних та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю (ст. 265 КЗпП).

За інформацією ГУ Держпраці у Херсонській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Скасовуюче повідомлення про прийняття на роботу: коли і як подавати

Часом обставини складаються так, що новоприйнятий працівник не вийшов на роботу. В такому випадку необхідно повідомити ДПС про анулювання повідомлення про прийняття на роботу. В які строки це необхідно зробити? Чи передбачена відповідальність за неподання скасовуючого повідомлення про прийняття на роботу?
24326

Повідомлення про прийняття працівника на роботу

Перед тим як допустити нового працівника до виконання обов’язків, подайте повідомлення в податкову про прийняття його на роботу. Скачайте шаблон та скористайтеся зразком і підказками від наших фахівців, щоб правильно заповнити бланк повідомлення.
146386

Прийняття на роботу під час воєнного стану: що врахувати

На час воєнного стану пріоритет в трудовому законодавстві належить Закону № 2136. За яким договором приймати на роботу в умовах війни, кому можна встановлювати випробування, та як повідомити ДПС про прийняття нового працівника під час воєнного стану 2023, роз’яснюємо у статті.
32422

Як ФОП прийняти працівника на роботу

Порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками є однаковим для всіх роботодавців. Тому відповідно до ст. 21 КЗпП ФОП мають укладати трудові договори з найманими працівниками
4624

Виправлення помилки у повідомленні про прийняття на роботу

Працівника допускають до роботи лише після, зокрема ДФС про прийняття працівника на роботу. Під час заповнення повідомлення про прийняття на роботу з тих чи тих причин можна припуститися помилки. А чи можна та як її виправити?
9567

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді