Держпраці роз’яснила, за яких умов медичний працівник отримає 300% надбавку

Управління розвінчало міфи, розповсюджені ЗМІ. Територіальним органам Держпраці доручено провести роз’яснювальну роботу у всіх державних та комунальних медичних закладах України та особисто звернути увагу керівників цих закладів на необхідність виконання норм чинного законодавства.

Держпраці роз’яснила, за яких умов медичний працівник отримає 300% надбавку

Протиепідемічні заходи на підприємстві: нові загальнодержавні вимоги

Перелік посад медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів з запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 та лікуванням пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короновірусом SARS-CoV-2, яким здійснюється доплата в розмірі трьох окладів (тарифних ставок) за березень 2020 року затверджено Наказом МОЗ від 02.04.2020 № 768 (далі – Наказ № 768).

Увага!

Персональний перелік працівників, яким встановлюється доплата, затверджується керівником відповідного закладу охорони здоров’я (п. 2 Наказу № 768).

Держпраці нагадує, що заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу (ст. 94 КЗпП).

Держпраці роз’яснила, за яких умов медичний працівник отримає 300% надбавку Як оформити довідки про роботу та заробітну плату

Структура заробітної плати регламентована статтею 2 Закону України «Про оплату праці». Відповідно до нього заробітна плата складається із таких частин:

  • основна зарплата
  • додатка зарплата
  • інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Основна заробітна плата — це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці, а саме:

  • норми часу,
  • виробітку,
  • обслуговування,
  • посадові обов’язки.

Основна зарплата встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців.

Додаткова заробітна плата — це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість, за особливі умови праці. Вона включає в себе:

  • доплати;
  • надбавки;
  • гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством;
  • премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

До заохочувальних та компенсаційних виплат належать:

  • виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік;
  • премії за спеціальними системами і положеннями;
  • виплати в рамках грантів;
  • компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми.

Отже, доплата, передбачена Наказом № 768, є додатковою заробітною платою.

Доплата в розмірі трьох окладів (тарифних ставок) повинна проводитися за весь робочий час, відпрацьований працівником за професією (посадою), яка зазначена у переліку до Наказу № 768 та у персональному переліку працівників, яким встановлена доплата.

Держпраці роз’яснила, за яких умов медичний працівник отримає 300% надбавкуДізнайтеся, що очікує на директора за невиплату заробітної плати

Територіальним органам Держпраці доручено провести роз’яснювальну роботу у всіх державних та комунальних медичних закладах України та особисто звернути увагу керівників цих закладів на необхідність виконання норм чинного законодавства.

Державна служба України з питань праці наголошує

Якщо інформаційно-роз’яснювальна робота не матиме необхідного впливу Держпраці вживатиме заходи у межах наданих повноважень, у тому числі щодо притягнення до відповідальності винних посадових осіб, щодо забезпечення виконання законодавства з метою забезпечення прав медичних працівників.

Якщо медпрацівник вважає, що його трудові права порушують, він може звернутися до Держпраці або її територіальних органів для забезпечення проведення інспекційних відвідувань та вжиття заходів щодо усунення виявлених порушень і притягнення до відповідальності винних посадових осіб.

За інформацією Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5740

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47661

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23576

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102608

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249226

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді