МОН роз’яснює, як дистанційно провести сесію та атестацію студентів

Міністерство освіти і науки оприлюднило методичні рекомендації для закладів фахової передвищої та вищої освіти щодо проведення семестрового оцінювання студентів, а також захистів дипломних робіт і складання атестаційних іспитів.

МОН роз’яснює, як дистанційно провести сесію та атестацію студентів


Відповідний Лист від 14.05.2020 року № 1/9-249 (далі — Лист) Міністерство надіслало керівникам закладів.

Згідно з Листом дистанційна комунікація учасників освітнього процесу може здійснюватися через:

  • засоби комунікації, вбудовані до системи управління навчанням (LMS),
  • електронну пошту,
  • месенджери (Viber, Telegram та інші),
  • відеоконференції (MS Teams, ZOOM, Google Meet, Skype та інші),
  • форуми,
  • чати тощо.

Міністерство освіти і науки рекомендує:

  • закладам освіти використовувати єдиний інструмент комунікацій під час проведення оцінювання та атестації студентів та закріпити його у власних нормативних документах.
  • Вченим радам внести зміни та доповнення до Положень про організацію освітнього процесу та/або Положень про екзаменаційну комісію та передбачити в цих документах застосування запропонованих заходів для дистанційного проведення оцінювання.
  • Забезпечити належний контроль, зокрема використовуючи авторизований доступ до комунікаційних інструментів, фіксацію часу початку та завершення виконання студентом завдання, використання алгоритмів випадкового вибору завдань тощо.

МОН пропонує закладам проводити захисти кваліфікаційних робіт із використанням відеозв’язку. Паперовий примірник кваліфікаційної роботи з власноручним підписом здобувача може бути надісланий поштою заздалегідь до екзаменаційної комісії, або, за умови використання в закладі електронного документообігу, електронний примірник, засвідчений кваліфікованим електронним цифровим підписом.

Міністерство наголошує, що методичні рекомендації є переліком пропозицій, що не обмежують заклади освіти в межах їхньої академічної автономії у пошуку та реалізації інших рішень із організації дистанційного навчання.

За інформацією МОН

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
76

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25946

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
47137

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34015

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22995

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді