МОН роз’яснило, як провести конкурс на посаду керівника закладу середньої освіти

Учасники конкурсу повинні скласти тести на знання законодавства у сфері загальної середньої освіти

МОН роз’яснило, як провести конкурс на посаду керівника закладу середньої освіти

МОН (лист від 20.05.2020 № 1/9-264) нагадало про зміну процедури проведення конкурсу на посаду керівника закладу загальної середньої освіти.

Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-IX (далі — Закон № 463) врегулював переважну більшість процесуальних питань, пов’язаних із проведенням конкурсу на посаду керівника закладу освіти та призначенням на посаду переможця.

Наразі Типове положення про конкурс на посаду керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти, затверджене наказом МОН від 28.03.2018 № 291 (далі — Положення), чинне в частині, що не суперечить Закону № 463. Утім, МОН готує наказ, який визнає Положення таким, що втратило чинність.

Засновник закладу загальної середньої освіти або уповноважений ним орган (посадова особа) затверджує положення про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти та склад конкурсної комісії. Чисельність комісії має становити від 6 до 15 осіб. До її складу на паритетних засадах входять представники:

  • засновника (посадові особи органу державної влади чи депутати відповідного представницького органу місцевого самоврядування (не більше однієї особи від однієї фракції чи групи));
  • відповідної місцевої державної адміністрації чи територіального органу центрального органу виконавчої влади із забезпечення якості освіти (державні службовці);
  • інститутів громадянського суспільства (громадських об’єднань керівників закладів освіти, професійних об’єднань педагогічних працівників, районної (міської) профспілкової організації та інших громадських формувань, а також експертів, фахівців у сфері загальної середньої освіти тощо) (ч. 2 ст. 37, ч. 4 ст. 39 Закону № 463).

МОН звертає увагу, що представниками засновника для державного закладу загальної середньої освіти є посадові особи органу державної влади, а для комунального — депутати відповідного представницького органу місцевого самоврядування (не більше однієї особи від однієї фракції чи групи).

Як скласти оголошення про конкурс на заміщення посади в ОМС

Один з етапів конкурсного відбору — перевірка знання законодавства у сфері загальної середньої освіти, зокрема Закону № 463, Закону України «Про освіту» та інших нормативно-правових актів у сфері загальної середньої освіти (ч. 8 ст. 39 Закону № 463).

Форма перевірки знання законодавства — тестування (письмове чи комп’ютерне). Складаючи тестові питання, керуйтесь Примірним переліком питань для перевірки знання законодавства у сфері загальної середньої освіти, затвердженим наказом МОН від 19.05.2020 № 654.

МОН рекомендує формувати добірку питань, орієнтуючись на необхідність комплексно перевірити знання учасників конкурсу щодо:

  • системи освіти (у т. ч. загальної середньої), її складників;
  • забезпечення доступності загальної середньої освіти;
  • статусу закладу освіти, у т. ч. автономії, а також утворення/реорганізації/ліквідації/перепрофілювання закладу освіти;
  • повноважень засновника та керівника закладу освіти;
  • органів управління в закладі освіти, у т. ч. органів самоврядування;
  • учасників освітнього процесу, їх прав та обов’язків;
  • організації освітнього процесу в закладі освіти;
  • забезпечення умов для здобуття освіти особами з особливими освітніми потребами;
  • створення безпечного освітнього середовища, зокрема запобігання та протидії булінгу (цькуванню) в закладі освіти;
  • професійного розвитку педагогічних працівників, у т. ч. підвищення кваліфікації;
  • фінансування здобуття загальної середньої освіти, оплати праці педагогічних працівників;
  • забезпечення якості освіти та якості освітньої діяльності в закладі освіти, у т. ч. дотримання академічної доброчесності.

Загальний обсяг (кількість) тестових завдань для перевірки знання законодавства в учасників конкурсу визначає конкурсна комісія. МОН рекомендує використовувати від 30 до 50 питань залежно від їх складності та часу, необхідного для розуміння змісту завдання та надання відповіді. В додатку до листа МОН наводить зразки тестових питань

Як оформляти документи за ДСТУ 4163:2020

МОН наголошує, що не підлягає перегляду або затвердженню (погодженню) засновником рішення конкурсної комісії про визначення переможця. Посадова особа засновника (голова відповідної ради чи керівник державного органу) або керівник уповноваженого ним органу (структурного підрозділу з питань освіти) призначає переможця конкурсу на посаду та укладає з ним строковий трудовий договір (контракт). Не можна визнати переможцем конкурсу та укласти трудовий договір з особою, яка не може обіймати посаду керівника закладу загальної середньої освіти відповідно до Закону № 463. Вимоги до особи, яка може бути керівником закладу загальної середньої освіти, а також перелік обмежень щодо особи, яка не може обіймати посаду керівника закладу загальної середньої освіти, визначені частиною третьою статті 19 та статтею 38 Закону № 463.

Ольга Догадіна,

провідний експерт Експертус Кадри

Штрафи 2022

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
106

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
26191

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
48267

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34320

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23289

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді