Як увести неповний робочий час і зберегти права працівників

Збільшення кількості працівників з неповним робочим часом може стати приводом для перевірки з праці. Як правильно встановлювати неповний робочий час? Які відпустки можна надавати працівникам зі зменшенною нормою тривалості робочого часу? Розв’язуємо кадрові головокрутки без помилок.

Як увести неповний робочий час й зберегти права працівників

2 способи увести неповний робочий час з ініціативи роботодавця

Робочий час це встановлений законом або угодою сторін час, протягом якого працівники за правилами внутрішнього трудового розпорядку й умовами трудового договору мають виконувати свої трудові обов’язки.

Відповідно до статті 52 КЗпП для працівників установлюється 5-денний робочий тиждень із двома вихідними днями. На підприємствах, в установах, організаціях (далі — підприємства), де за характером виробництва й умовами праці запровадження 5-денного робочого тижня є недоцільним, установлюється 6-денний робочий тиждень з одним вихідним.

Стаття 50 КЗпП регламентує, що нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Однак, підприємства мають право встановлювати в колективному договорі меншу норму тривалості робочого.

Управління Держпраці у Полтавській області нагадує, що неповний робочий час можна встановлювати як з ініціативи роботодавця, так і з ініціативи працівника за погодженням із роботодавцем.Неповний робочий час — це робочий час, що менший від норми часу, передбаченої законодавством (п. 11 ч. 1 ст. 1 Закону № 5067). Він установлюється у формі неповного робочого дня або неповного робочого тижня.

Як увести неповний робочий час й зберегти права працівників Дізнайтеся, чи встановлювати перерву працівникам з неповним робочим днем

Неповний робочий час вводять як при прийнятті на роботу, так і згодом (ст. 56 КЗпП).

Оплата праці в такому випадку провадиться пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку.

Увага!

Робота на умовах неповного робочого часу не обмежує будь-які трудові права працівників (ч.3 ст. 56 КЗпП).

Отже, працівники з неповним робочим часом мають право на:

  • щорічні основні відпустки тривалістю не менше 24 календарних днів, м
  • додаткові відпустки за особливий характер праці, за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці.
  • на соціальні виплати (лікарняні, декретні) у звичайному порядку.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Виробничий календар на вересень 2024

Виробничий календар на вересень 2024 — надійний помічник кадровика. Ви точно не пропустите фахові заходи, правильно визначите тривалість робочого часу у вересні 2024 та кількість робочих і вихідних днів. Також зможете прикрасити робочий стіл тематичними заставками.
11121

Виробничий календар 2024

Діє Закон, що продовжує воєнний стан до 10 листопада. Скачайте виробничий календар на 2024 рік для п’ятиденки та шестиденки від провідного експерта із трудового законодавства — Олени Петровської.
102661

Виробничий календар 2025

Норми тривалості робочого часу для п’ятиденки і шестиденки на 2025 рік обчислила провідний експерт із трудового законодавства Олена Петровська.
6923

Виробничий календар кадровика на серпень 2024

Зустрічайте останній місяць літа з нашим календарем. Тут знайдете норму робочого часу у серпні, не пропустите дати звітності та зможете зареєструватися на фахові заходи. Також скачаєте чудовий фон для робочого столу вашого ПК
8450

Право чоловіка на декретну відпустку

Права чоловіків на декретну відпустку — гарантія соціальної та гендерної рівності. Декретні для чоловіків все частіше стають звичним явищем, що не викликає зайвої уваги ні роботодавців, ні працівників.
4933

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді