Як організувати роботу офісних працівників у спеку ☀
Літня спека негативно впливає на стан здоров’я працівників. Тому роботодавець в умовах підвищення температури повітря має ретельніше планувати виробничі завдання для кожного працівника, забезпечити належний контроль за дотриманням вимог законодавства щодо створення безпечних умов праці під час виконання робіт при дії високих температур навколишнього середовища, а саме:
- перевірити забезпечення (забезпечити) працівників спеціальним одягом відповідних розмірів (у т.ч. головними уборами – бажано з натуральних тканин), здійснювати контроль за їх використанням;
- обмежити допуск до роботи в умовах підвищеної температури осіб молодше 25 і старше 40 років;
- не допускати до роботи працівників у хворобливому або втомленому стані;
- доукомплектувати медичні аптечки та забезпечити ними робочі місця;
- провести позапланові інструктажі щодо дотримання вимог безпечного ведення робіт та надання долікарської допомоги у разі сонячного та теплового удару;
- за можливості не проводити роботи на відкритому повітрі при температурі повітря вище 37°C (Робота при такій температурі відноситься до екстремальних);
- скласти розклад роботи так, щоб працівники регулярно відпочивали в охолоджуваних приміщеннях або у тіні.
- зменшити фізичне навантаження працівників, за можливості механізувати виробничий процес або залучати додаткових робітників;
- забезпечити працівників на робочих місцях охолодженою питною водою, вітамінізованими напоями (разом із потом з організму людини виводяться солі та мікроелементи, тому слід дотримуватися питного режиму – пити часто і невеликими порціями);
- проводити медичні огляди на початку робочої зміни працівників, які виконують роботи, що віднесені до робіт із підвищеною небезпекою;
- проводити постійний моніторинг погодних умов і при їх погіршенні негайно вживати відповідних заходів для поліпшення умов праці працюючих на відкритому повітрі.
СКАЧАТИ | СКАЧАТИ |
Літо — період проведення польових робіт. Держпраці нагадує, що відпочинок працівників у полі дозволено тільки у спеціально відведених місцях, які обладнуються добре помітними віхами вдень і освітленими ліхтарями в темний період доби.
Заборонено відпочивати під машинами, в кабіні машини під час роботи двигуна, серед поля, у копицях тощо (п. 8 та п. 3 розд. 4 «Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві», затверджених наказом Мінсоцполітики від 29.08.2018 № 1240).
Місця відпочинку доцільно облаштувати ємностями з питною водою та спеціальними навісами для захисту від сонця.
☝ Як вберегти сезонних працівників сільського господарства від COVID-19У разі отримання працівником теплового або сонячного удару важливо вчасно надати йому долікарську допомогу.
Тепловий удар — це перегрів організму, пов'язаний із високою температурою, підвищеною вологістю повітря, дуже теплим одягом. Ознаки:
- почервоніння шкіри обличчя,
- сухість слизових оболонок,
- різка слабкість,
- погіршення дихання,
- слабкий пульс.
Для захисту від надмірного теплового випромінювання слід використовувати спецодяг або одяг з натуральних тканин.
Сонячний удар — прямий вплив на тіло людини сонячного проміння. Ознаки:
- загальна слабкість,
- головний біль,
- нудота,
- блювота,
- іноді втрата свідомості.
Долікарська допомога при тепловому або сонячному ударі:
- розстібніть одяг,
- покладіть людину в тіні з трохи піднятими ногами,
- на голову і ділянку серця покладіть холодний компрес,
- дайте склянку холодного напою, краще чаю.
При порушенні дихання — зробіть штучне.
Щоб запобігти зневодненню організму працівники слід дотримуватися питного режиму. Температура питної води, напоїв або чаю має становити + 10-15ºС. Щоб не забезпечити необхідну кількість солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, слід вживати підсолену воду, мінеральні лужні води, молочнокислі напої. (знежирене молоко, молочна сироватка), соки, вітамінізовані напої, киснево-білкові коктейлі.
Поінформуйте працівників, що пити воду слід часто і потроху. При температурі повітря більше 30ºС і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно одну склянку кожні 20 хвилин.
Також для підтримки імунітету і зниження рівня інтоксикації організму потрібно вживати фрукти й овочі.
За інформацією Управління Держпраці у Рівненській області та