Як організувати роботу працівників під час спеки й уникнути нещасних випадків на виробництві

Перегрівання при виконанні трудових та посадових обов’язків збільшує ризик настання нещасного випадку. Держпраці роз’яснює, як роботодавцю дотриматись вимог законодавства щодо створення безпечних умов праці під час дії високих температур навколишнього середовища.

Як організувати роботу працівників під час спеки й уникнути нещасних випадків

Як організувати роботу офісних працівників у спеку ☀

Літня спека негативно впливає на стан здоров’я працівників. Тому роботодавець в умовах підвищення температури повітря має ретельніше планувати виробничі завдання для кожного працівника, забезпечити належний контроль за дотриманням вимог законодавства щодо створення безпечних умов праці під час виконання робіт при дії високих температур навколишнього середовища, а саме:

  • перевірити забезпечення (забезпечити) працівників спеціальним одягом відповідних розмірів (у т.ч. головними уборами – бажано з натуральних тканин), здійснювати контроль за їх використанням;
  • обмежити допуск до роботи в умовах підвищеної температури осіб молодше 25 і старше 40 років;
  • не допускати до роботи працівників у хворобливому або втомленому стані;
  • доукомплектувати медичні аптечки та забезпечити ними робочі місця;
  • провести позапланові інструктажі щодо дотримання вимог безпечного ведення робіт та надання долікарської допомоги у разі сонячного та теплового удару;
  • за можливості не проводити роботи на відкритому повітрі при температурі повітря вище 37°C (Робота при такій температурі відноситься до екстремальних);
  • скласти розклад роботи так, щоб працівники регулярно відпочивали в охолоджуваних приміщеннях або у тіні.

Увага!

При роботах на відкритій місцевості та температурі повітря 35ºС і вище, тривалість періодів безперервної роботи повинна складати 15-20 хвилин, тривалість відпочинку не менше 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях. При цьому, щоб уникнути негативного впливу на організм великого перепаду температур, в охолоджуваних приміщеннях слід підтримувати температуру повітря 24-25°C.

  • зменшити фізичне навантаження працівників, за можливості механізувати виробничий процес або залучати додаткових робітників;
  • забезпечити працівників на робочих місцях охолодженою питною водою, вітамінізованими напоями (разом із потом з організму людини виводяться солі та мікроелементи, тому слід дотримуватися питного режиму – пити часто і невеликими порціями);
  • проводити медичні огляди на початку робочої зміни працівників, які виконують роботи, що віднесені до робіт із підвищеною небезпекою;
  • проводити постійний моніторинг погодних умов і при їх погіршенні негайно вживати відповідних заходів для поліпшення умов праці працюючих на відкритому повітрі.
Роздрукуйте пам'ятки

Спека. Як зберегти здоров’я.Як організувати комфортну роботу на відкритій місцевості

СКАЧАТИ

СКАЧАТИ

Літо — період проведення польових робіт. Держпраці нагадує, що відпочинок працівників у полі дозволено тільки у спеціально відведених місцях, які обладнуються добре помітними віхами вдень і освітленими ліхтарями в темний період доби.

Заборонено відпочивати під машинами, в кабіні машини під час роботи двигуна, серед поля, у копицях тощо (п. 8 та п. 3 розд. 4 «Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві», затверджених наказом Мінсоцполітики від 29.08.2018 № 1240).

Місця відпочинку доцільно облаштувати ємностями з питною водою та спеціальними навісами для захисту від сонця.

☝ Як вберегти сезонних працівників сільського господарства від COVID-19

У разі отримання працівником теплового або сонячного удару важливо вчасно надати йому долікарську допомогу.

Тепловий удар — це перегрів організму, пов'язаний із високою температурою, підвищеною вологістю повітря, дуже теплим одягом. Ознаки:

  • почервоніння шкіри обличчя,
  • сухість слизових оболонок,
  • різка слабкість,
  • погіршення дихання,
  • слабкий пульс.

Для захисту від надмірного теплового випромінювання слід використовувати спецодяг або одяг з натуральних тканин.

Сонячний удар — прямий вплив на тіло людини сонячного проміння. Ознаки:

  • загальна слабкість,
  • головний біль,
  • нудота,
  • блювота,
  • іноді втрата свідомості.

Долікарська допомога при тепловому або сонячному ударі:

  • розстібніть одяг,
  • покладіть людину в тіні з трохи піднятими ногами,
  • на голову і ділянку серця покладіть холодний компрес,
  • дайте склянку холодного напою, краще чаю.

При порушенні дихання — зробіть штучне.

Щоб запобігти зневодненню організму працівники слід дотримуватися питного режиму. Температура питної води, напоїв або чаю має становити + 10-15ºС. Щоб не забезпечити необхідну кількість солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, слід вживати підсолену воду, мінеральні лужні води, молочнокислі напої. (знежирене молоко, молочна сироватка), соки, вітамінізовані напої, киснево-білкові коктейлі.

Поінформуйте працівників, що пити воду слід часто і потроху. При температурі повітря більше 30ºС і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно одну склянку кожні 20 хвилин.

Також для підтримки імунітету і зниження рівня інтоксикації організму потрібно вживати фрукти й овочі.

За інформацією Управління Держпраці у Рівненській області та

ГУ Держпраці у Луганській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27192

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10142

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
27003

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30888

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді