Норми мікроклімату в межах робочої зони виробничих приміщень, закладів, установ, незалежно від їх форми власності та підпорядкування, регламентовані «Санітарними нормами мікроклімату виробничих приміщень», затвердженими постановою головного державного санітарного лікаря України від 01.12.1999 № 42.
Оптимальні та допустимі показники мікроклімату різняться в залежності від категорій робіт за показників важкості.
Норми температури повітря на робочих місцях у теплий період року
Якщо температура повітря більше ніж 37 ºС не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Роботодавцю слід змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час.
Скоригувати графік роботи на період спеки можна двома способами:
- ввести додаткові перерви;
- оголосити простій.
Профілактика гіпертермії працівників
Під час робіт на відкритих місцевостях і температурі зовнішнього повітря 35ºС і вище, тривалість періодів безперервної роботи має складати 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менше 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях.
Допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну:
- для опрацівників, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання не повинна перевищувати 4-5 годин;
- для працівників без спеціального одягу — 1,5-2 години.
Щоб захиститись від надмірного теплового випромінювання слід працювати у спеціальному одязі або одязі з натуральних тканин. Держпраці не рекомендує в умовах підвищеної температури допускати до роботи осіб молодше 25 та старше 40 років.
Поінформуйте працівників
Для профілактики зневоднення організму необхідно дотримуватися питного режиму. Оптимальна температура питної води, напоїв, чаю при цьому становить + 10-15 ºС.
Відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, слід вживаючи підсолену воду, мінеральні лужні води, молочнокислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, вітамінізовані напої, киснево-білкові коктейлі.
Пити воду слід часто і потроху. При температурі повітря понад 30ºС і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — це близько одного стакану кожні 20 хвилин.
Для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму необхідно вживати фрукти і овочі.
Роботодавцю доцільно розмістити на видноті пам’ятку про те, як піклуватися про здоров’я в спеку.
Якщо температура в офісі в теплий період року перевищує +28 °C — це підстава для працівників припинити роботу. Однак самовільно залишити офіс вони не мають права. Це буде порушенням трудової дисципліни.
За ДСН 3.3.6.042-99 тривалість періодів праці та відпочинку під час ремонтних робіт виробничого устаткування за температури повітря понад 28 °С:
Температура повітря ( оС) | Тривалість одноразових періодів (хв.) | Співвідношення праці і відпочинку | |
праці | відпочинку | ||
28 | 36 | 24 | 1,5 |
30 | 34 | 25 | 1,33 |
32 | 32 | 26 | 1,2 |
34 | 30 | 27 | 1,10 |
36 | 28 | 28 | 1 |
38 | 26 | 29 | 0,90 |
40 | 24 | 30 | 0,80 |
За інформацією Управління Держпраці у Полтавській області