Робота на відкритих місцевостях у спеку. Що мають знати роботодавець та кадровик?

Блок під заголовком новини 1 Підпишіться на Telegram-канал Кадровик-01. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води

Ми вже відібрали головне для вас
Жаркий мікроклімат викликає погіршення самопочуття працівників. Особливо це стосується тих, хто працює на відкритих місцевостях, у виробничих і громадських приміщеннях без кондиціонування. Забезпечити працівникам безпечні та нешкідливі умови праці — обов’язок роботодавця. Як раціонально організувати роботу працівників в спеку та скорегувати режим праці колективу?
Робота на відкритих місцевостях у спеку. Що мають знати роботодавець та кадровик?


Норми мікроклімату в межах робочої зони виробничих приміщень, закладів, установ, незалежно від їх форми власності та підпорядкування, регламентовані «Санітарними нормами мікроклімату виробничих приміщень», затвердженими постановою головного державного санітарного лікаря України від 01.12.1999 № 42.

Оптимальні та допустимі показники мікроклімату різняться в залежності від категорій робіт за показників важкості.

Норми температури повітря на робочих місцях у теплий період року

Увага!

+28оС — верхня межа температури на постійних робочих місцях (де працівники проводять більше ніж половину свого робочого часу або не менше 2-х годин поспіль). Робота при температурі повітря понад 37оС є екстремальною.

Якщо температура повітря більше ніж 37 ºС не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Роботодавцю слід змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час.

Скоригувати графік роботи на період спеки можна двома способами:

  1. ввести додаткові перерви;
  2. оголосити простій.

Профілактика гіпертермії працівників

Під час робіт на відкритих місцевостях і температурі зовнішнього повітря 35ºС і вище, тривалість періодів безперервної роботи має складати 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менше 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях.

Допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну:

  • для опрацівників, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання не повинна перевищувати 4-5 годин;
  • для працівників без спеціального одягу — 1,5-2 години.

Щоб захиститись від надмірного теплового випромінювання слід працювати у спеціальному одязі або одязі з натуральних тканин. Держпраці не рекомендує в умовах підвищеної температури допускати до роботи осіб молодше 25 та старше 40 років.

Поінформуйте працівників

Для профілактики зневоднення організму необхідно дотримуватися питного режиму. Оптимальна температура питної води, напоїв, чаю при цьому становить + 10-15 ºС.

Відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, слід вживаючи підсолену воду, мінеральні лужні води, молочнокислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, вітамінізовані напої, киснево-білкові коктейлі.

Пити воду слід часто і потроху. При температурі повітря понад 30ºС і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — це близько одного стакану кожні 20 хвилин.

Для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму необхідно вживати фрукти і овочі.

Роботодавцю доцільно розмістити на видноті пам’ятку про те, як піклуватися про здоров’я в спеку.

За ДСН 3.3.6.042-99 тривалість періодів праці та відпочинку під час ремонтних робіт виробничого устаткування за температури повітря понад 28 °С:

Температура повітря

( оС)

Тривалість одноразових періодів (хв.)

Співвідношення праці і відпочинку

праці

відпочинку

28

36

24

1,5

30

34

25

1,33

32

32

26

1,2

34

30

27

1,10

36

28

28

1

38

26

29

0,90

40

24

30

0,80

За інформацією Управління Держпраці у Полтавській області

додаток

Емоційний інтелект кадровика: як будувати відносини з керівником та колективом

Статті за темою

Усі статті за темою

Підсумований облік робочого часу

Введення підсумованого обліку робочого часу — це процедура запровадження на підприємстві особливого режиму обліку робочого часу, коли облік ведуть не за кожний день чи тиждень окремо, а за обліковий період (місяць, квартал, рік). Це дозволяє гнучко планувати графіки роботи, особливо там, де неможливо встановити стандартний робочий день або тиждень (транспорт, охорона, медзаклади, безперервне виробництво тощо)
46818

Захист працівників під час роботи при низьких температурах: про що має знати кадровик

Захист працівників під час роботи при низьких температурах є важливим аспектом охорони праці. Який має бути оптимальний температурний режим на робочому місці? При якій температурі скорочується робочий день? Які особливості нормативного регулювання має робота при низькій температурі? Усі відповіді — у статті
28968

Перехід на зимовий час 2025 в табелі обліку та графіках змінності

Переведення годинника на зимовий час — це практика, коли годинники переводять назад на одну годину, щоб використовувати світловий день більше вранці та зекономити електроенергію. Відтак, у ніч з 25 на 26 жовтня українці переведуть свої годинники на годину назад. Що має врахувати роботодавець, кадровик та працівник під час осіннього переведення часу?
24754

Графік роботи працівників

Графік роботи працівників, зразок якого підприємство визначає самостійно, визначає години і дні, коли працівники повинні виконувати свої обов’язки. Підприємство самостійно визначає, який графік роботи працівників діє у його межах. Як скласти графік роботи працівників таким чином, щоб він відповідав нормам закону та влаштовував усі сторони трудових відносин, — читайте у статті
194264

Наказ про оголошення простою через відключення світла та тепла

Через військову агресію росії, частина енергетичної інфраструктури України зазнала пошкоджень. Якщо підприємство не може провадити господарську діяльність у повному обсязі через відключення електроенергії та/або теплопостачання, оформіть наказ про простій. Скористайтеся зразком із статті
24019

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді