Робота на відкритих місцевостях у спеку. Що мають знати роботодавець та кадровик?

Блок під заголовком новини 1 Підпишіться на Telegram-канал Кадровик-01. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води

Ми вже відібрали головне для вас
Жаркий мікроклімат викликає погіршення самопочуття працівників. Особливо це стосується тих, хто працює на відкритих місцевостях, у виробничих і громадських приміщеннях без кондиціонування. Забезпечити працівникам безпечні та нешкідливі умови праці — обов’язок роботодавця. Як раціонально організувати роботу працівників в спеку та скорегувати режим праці колективу?
Робота на відкритих місцевостях у спеку. Що мають знати роботодавець та кадровик?


Норми мікроклімату в межах робочої зони виробничих приміщень, закладів, установ, незалежно від їх форми власності та підпорядкування, регламентовані «Санітарними нормами мікроклімату виробничих приміщень», затвердженими постановою головного державного санітарного лікаря України від 01.12.1999 № 42.

Оптимальні та допустимі показники мікроклімату різняться в залежності від категорій робіт за показників важкості.

Норми температури повітря на робочих місцях у теплий період року

Увага!

+28оС — верхня межа температури на постійних робочих місцях (де працівники проводять більше ніж половину свого робочого часу або не менше 2-х годин поспіль). Робота при температурі повітря понад 37оС є екстремальною.

Якщо температура повітря більше ніж 37 ºС не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Роботодавцю слід змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час.

Скоригувати графік роботи на період спеки можна двома способами:

  1. ввести додаткові перерви;
  2. оголосити простій.

Профілактика гіпертермії працівників

Під час робіт на відкритих місцевостях і температурі зовнішнього повітря 35ºС і вище, тривалість періодів безперервної роботи має складати 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менше 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях.

Допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну:

  • для опрацівників, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання не повинна перевищувати 4-5 годин;
  • для працівників без спеціального одягу — 1,5-2 години.

Щоб захиститись від надмірного теплового випромінювання слід працювати у спеціальному одязі або одязі з натуральних тканин. Держпраці не рекомендує в умовах підвищеної температури допускати до роботи осіб молодше 25 та старше 40 років.

Поінформуйте працівників

Для профілактики зневоднення організму необхідно дотримуватися питного режиму. Оптимальна температура питної води, напоїв, чаю при цьому становить + 10-15 ºС.

Відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, слід вживаючи підсолену воду, мінеральні лужні води, молочнокислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, вітамінізовані напої, киснево-білкові коктейлі.

Пити воду слід часто і потроху. При температурі повітря понад 30ºС і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — це близько одного стакану кожні 20 хвилин.

Для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму необхідно вживати фрукти і овочі.

Роботодавцю доцільно розмістити на видноті пам’ятку про те, як піклуватися про здоров’я в спеку.

За ДСН 3.3.6.042-99 тривалість періодів праці та відпочинку під час ремонтних робіт виробничого устаткування за температури повітря понад 28 °С:

Температура повітря

( оС)

Тривалість одноразових періодів (хв.)

Співвідношення праці і відпочинку

праці

відпочинку

28

36

24

1,5

30

34

25

1,33

32

32

26

1,2

34

30

27

1,10

36

28

28

1

38

26

29

0,90

40

24

30

0,80

За інформацією Управління Держпраці у Полтавській області

Військовозобов’язані в кадрах: приймаємо, увільняємо, звільняємо правильно

Статті за темою

Усі статті за темою

Запровадження вахтового методу роботи

Вахтовий метод — це особлива форма організації робіт, заснована на використанні трудових ресурсів поза місцем їх постійного проживання за умов, коли не може бути забезпечено щоденне повернення працівників до місця постійного мешкання.
16494

Табель обліку робочого часу: як правильно вести

Табель робочого часу — підстава для нарахування зарплатні працівникам. Хто підписує табель обліку робочого часу? Який порядок ведення табелю обліку робочого часу? Як відмічається відпустка без збереження заробітної плати в табелі? Які особливості заповнення передбачає табель обліку робочого часу, зразок заповнення у разі зміни в обліку робочого часу? Відповіді на ці важливі питання а також реальний приклад заповнення табелю обліку робочого часу ви знайдете у статті.
487906

Перехід на літній час 2025 в табелі обліку та графіках змінності

Переведення годинника на літній час передбачає додавання однієї години до поточного часу. Це зміна, яка зазвичай відбувається весною для економії енергії та кращого використання світлового дня. Про те, чи варто відображати весняне переведення годинника в табелі обліку використання робочого часу та які особливості має перехід на літній час 2025 року — читайте у статті.
2953

Індивідуальний графік роботи — встановлюємо правильно

Працівник може звернутися до роботодавця з проханням встановити йому індивідуальний графік роботи: раніше починати роботу, раніше закінчувати, зменшити час перерви. На практиці роботодавці ідуть назустріч працівникам, які аргументують таку потребу поважними причинами.
71729

Наказ про затвердження положення про облік використання робочого часу

Управління робочим часом є важливим аспектом організації праці на підприємстві. Для ефективного обліку робочого часу роботодавець повинен розробити та затвердити відповідне Положення про облік використання робочого часу, яке регулює правила обліку, реєстрації та контролю за робочим часом працівників. Як скласти наказ про затвердження положення про облік використання робочого часу — у статті.
42508

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді