Недотримання карантинних обмежень працівниками призведе до повернення жорстких протиепідеміологічних заборон

Через недотримання чинних карантинних обмежень працівниками, Україна може повернутись до жорстких протиепідеміологічних заборон.

В Україні за останній тиждень різко зросла кількість нових випадків захворювання на COVID-19. Тенденція до погіршення епідемічної ситуації простежується з початку пом’якшення країною карантинних обмежень. Отже, зростання кількості хворих на коронавірусну інфекцію напряму не пов’язано зі збільшенням кількості проведених тестувань.

Про це під час брифінгу повідомив заступник Міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

За даними ВООЗ, у світі виявляється лише 30 % випадків COVID-19, 70 % хворих переносять вірус безсимптомно або хворіють у легкій формі та не звертаються до лікаря

«Для отримання реальної картини поширення COVID-19 і для виявлення імунітету населення до коронавірусу МОЗ проводить підготовку до масштабного ІФА-тестування. Воно проводитиметься вибірково, особливо у населених пунктах, які постраждали від спалаху хвороби», заявив В. Ляшко.

За словами заступника Міністра охорони здоров’я, МОЗ розробило 81 сценарій можливого розвитку ситуації з COVID-19 у країні. Ретроспективно вибрано 3 сценарії, які враховують сезонність поширення вірусу. Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19 доступні на сайті МОЗ.

«Якби Україна не запровадила в березні жорсткий карантин, то до кінця цього року, за неоптимістичним сценарієм, від коронавірусу в країні померли б 145 тисяч людей. Крім цього, уже з 25 квітня відділення інтенсивної терапії по всій країні були б переповнені», — наголосив головний державний санлікар країни.

В Україні за умови дотримання протиепідеміологічних правил при помірній сезонності коронавірусу прогнозується, що до кінця року буде приблизно 4 тисячі померлих від COVID-19. Проте сезонність — не головний фактор. Показник смертності може коливатися, якщо українці ігноруватимуть рекомендації МОЗ. Наразі в Україні помирає один хворий із 30. Фахівці сподівалися на зменшення агресивності вірусу через спеку, але сьогоднішня динаміка не підтверджує цих очікувань. 70% померлих від коронавірусу в Україні це люди старші 60 років.

Як запровадити дистанційну роботу після карантину

МОЗ повідомляє, якщо ситуація буде розвиватися за гіршим сценарієм, то в деякі області уже з 22 червня повернуться до жорстких карантинних обмежень.

Кабмін 17 червня схвалив постанову про продовження адаптивного карантину до 31 липня. Наразі документу на Урядовому порталі немає. За попередніми даними, він передбачає:

  • обов'язкове носіння масок у громадських місцях,
  • подовження дії заборони на відкриття дитячих оздоровчих закладів,
  • масові заходи з розрахунку не більше 1 людини на 5 кв. м,
  • обмеження кількості людей у громадських місцях до 1 людини на 10 кв. м,
  • заборону перевезень пасажирів у кількості, більшій за кількість місць у транспортному засобі.

Як повідомляє МОЗ, із 22 червня будуть змінені індикатори можливого посилення карантинних заходів на місцях. Зокрема, встановлять такі критерії: середня кількість тестувань методами ПЛР та ІФА-аналізу не менше ніж 24 на 100 тисяч населення, (раніше — 12). Замість інцидентності вводиться коефіцієнт виявлення випадків інфікування коронавірусом, він складає більше 11%, а також введуть показник динаміки зростання випадків інфікування — більше 10%. Рішення щодо посилення чи послаблення карантину будуть приймати органи місцевого самоврядування за поданням головного санітарного лікаря області. Обмежувальні заходи можна буде вводити не для всієї області, а для окремого району.

Україна перебуває на певному плато. МОЗ розраховувало на збереження динаміки поширення коронавірусу в рамках від 300 до 500 нових випадків інфікування на добу. Однак через недотримання протиепідемічних заходів ситуація погіршилась. Найближчим часом будуть проводитися перевірки їх дотримання.
Нагадуємо, що у Києві перевірки вже проходять і діють штрафи як на працівників, так і на роботодавців.

На державній комісії ТЕБ та НС дано доручення готувати законопроєкт, який передбачає посилення адміністративної відповідальності за порушення маскового режиму в громадських місцях.

За інформацією МОЗ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
81

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
26015

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
47463

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34091

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23069

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді