Уряд продовжив карантин на липень. Що ще змінилось?

На період карантину КМУ змінив режим роботи державних органів та ОМС, а також рекомендував іншим підприємствам починати робочий день о 9, 10 годині та пізніше.

Уряд продовжив карантин на липень. Що ще змінилось?

Як підприємству втриматися на плаву під час коронакризи

КМУ постановою від 17.06.2020 № 500 (далі — Постанова № 500) уніс зміни до постанови КМУ від 20.05.2020 № 392 (далі — Постанова № 392).

Насамперед Уряд змінив назву Постанови № 392, виключивши текст про етапи послаблення карантинних заходів. Наразі Постанова № 392 матиме назву «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Також Постанова № 500 визначає єдиний час початку роботи в державних органах на час карантину:

  • в органах виконавчої влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування о 8 годині;
  • в центрах надання адміністративних послуг, органах соціального захисту населення, територіальних органах Пенсійного фонду України о 10 годин.
☝ Працівники 60+ можуть вийти на роботу з 22.06.2020

Одночасно КМУ рекомендує органам виконавчої влади, іншим державним органам, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності забезпечити на період дії карантину застосовувати там, де це можливо:

Мета таких рекомендації — обмежити скупчення громадян в транспорті та на шляхах прямування на роботу/з роботи.

Суб’єктам господарювання Кабмін рекомендує на період дії карантину внести (у разі необхідності) зміни до режимів їх роботи та встановити початок роботи о 9, 10 чи більш пізній годині. Зокрема, встановити початок роботи о 10 або більш пізній годині суб’єктам господарювання, які провадять свою діяльність:

  • в оптовій та роздрібній торгівлі;
  • з ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів;
  • у поштовій та кур’єрській діяльності;
  • з тимчасового розміщування та організації харчування;
  • у страховій діяльності;
  • в освіті;
  • у наданні соціальної допомоги;
  • в мистецтві, спорті, розвагах та відпочинку.

Обласні, Київська міська, районні державні адміністрації повинні розглянути разом з органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання можливість запровадження на період дії карантину графіків роботи підприємств, установ, організацій, які передбачатимуть різний час початку (закінчення) їх роботи залежно від територіального розташування, галузевої належності, специфіки виконання робіт чи надання послуг.

Органи місцевого самоврядування мають розробити (скорегувати) маршрути руху громадського транспорту з урахуванням змінених графіків роботи підприємств, установ, організацій, щоб забезпечити можливість переміщення працівників на роботу/з роботи.

Окрім того, КМУ виклав у новій редакції пункт 3 Постанови № 392, який встановлює обмеження на час карантину. Зокрема, на час карантину заборонено:

На території регіонів із значним поширенням COVID-19 Постанова № 500 передбачає посилення протиепідемічних заходів. Пункт 4 визначає ознаки таких регіонів:

  • завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, становить більш як 50%;
  • середня кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та імуноферментного аналізу становить менше ніж 24 на 100 тис населення протягом останніх семи днів;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 становить більш як 11%;
  • показник динаміки зростання випадків інфікування COVID-19 становить більш як 10%.

Уряд продовжив карантин на липень. Що ще змінилось?
Ірина Іванченкошеф-редактор журналу «Кадровик-01», експертно-правової системи Експертус Кадри
Заборони під час карантину істотно вплинули на роботу багатьох підприємств. Редакція Експертус: Кадри підготувала для Вас тематичну добірку, яка розкладе по поличках варіанти роботи й оформлення відсутності працівників під час коронакризи.

У регіонах, в яких посилюють протиепідемічні заходи, за поданням головного державного санітарного лікаря регіону можуть встановити обмеження або особливості діяльності:

  • при проведенні масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів;
  • в діяльності закладів, що надають послуги з розміщення;
  • під час здійснення регулярних та нерегулярних пасажирських перевезень у міському, приміському, міжміському внутрішньообласному та міжобласному сполученні;
  • при перевезенні пасажирів метрополітеном;
  • щодо відвідування закладів дошкільної освіти;
  • в роботі закладів фізичної культури і спорту, спортивних залів, фітнес-центрів, закладів культури;
  • щодо діяльності закладів харчування.

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

Вихід із карантину: повертаємо працівників на робочі місця

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
81

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25991

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
47361

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34074

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23040

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді