В яких випадках можна відсторонити працівника від роботи?

Відсторонення від роботи та припинення трудового договору поняття не тотожні. Держпраці роз’яснює, чи зберігати за відстороненим працівником заробітну плату, які варіанти розвитку подій після закінчення терміну відсторонення.

В яких випадках можна відсторонити працівника від роботи?

Звільнення за появу на роботі в нетверезому стані: крок за кроком

Відсторонення від роботи — це тимчасове усунення (увільнення) працівника від роботи, посади у випадках, передбачених законодавством.

Відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом (далі — роботодавець) допускається у таких випадках:

  • при появі на роботі в нетверезому стані, стані наркотичного або токсичного сп’яніння;
  • відмова або ухилення від обов’язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони;
  • в інших випадках, передбачених законодавством (ст. 46 Кодексу законів про працю України; КЗпП ).

Під час відсторонення від роботи трудовий договір продовжується, але працівник тимчасово до роботи не допускається. При цьому на період усунення від роботи за працівником зберігається його робоче місце.

Увага! Законодавством встановлені окремі випадки, коли заробітна плата в разі відсторонення від роботи зберігається повністю, частково або працівникові виплачується допомога із соціального страхування. Тобто, вирішуючи питання щодо оплати періоду відсторонення керуйтеся нормою, якою передбачено підстави для відсторонення.

➤➤➤ Як відсторонити від роботи працівника, щодо якого відкрито кримінальне провадження

Відсторонення від роботи працівника застосовується як тимчасовий захід до ухвалення остаточного рішення про можливість (неможливість) виконання працівником роботи, передбаченої трудовим договором, або перебування його на певній посаді.

Після закінчення терміну відсторонення залежно від наявних підстав працівник може бути допущений до роботи, переведений на іншу роботу або звільнений з роботи.

За інформацією Управління Держпраці в Івано-Франківській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відсторонення працівника від роботи

Статтею 46 КЗпП передбачено відсторонення працівника від роботи у певних випадках. Про поняття, підстави та порядок відсторонення працівника від роботи, про відсторонення від роботи під час воєнного стану, читайте у статті.
11557

Як відсторонити від роботи невакцинованого працівника

МОЗ зобов’язав вакцинуватися від ковіду працівників певних закладів та установ. Першими мають вакцинуватися працівники закладів освіти та державних органів. На черзі — підприємства критичної інфраструктури. Якщо ваше підприємство потрапило до переліку МОЗ, маєте відсторонити від роботи невакцинованих працівників
183795

Відсторонення від роботи водія за результатами передрейсового огляду

Під час передрейсового огляду у водія підприємства виявлено високий артеріальний тиск. Якими мають бути дії роботодавця в цьому разі? Якими нормативними актами керуватися У таких випадках?
4948

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді