Чи правомірно звільнити вагітну працівницю після закінчення строку трудового договору?

Вагітні працівниці мають ряд законодавчих гарантій. Однак, закінчення строку трудового договору — законна підстава для його припинення. Що ж робити кадровику, коли строк трудового договору з працівницею добіг кінця, але вона носить під серцем дитину?


Чи правомірно звільнити вагітну після закінчення строку трудового договору?


Відповідно до статті 23 трудовий договір може бути укладено на визначений строк, встановлений за погодженням сторін.

Закінчення строку, на який було укладено трудовий договір, є підставою для припинення його дії (п. 2 ч. 1 статті 36 КЗпП).

Кадровику, пам’ятай!

Трудовий договір не припиниться автоматично. Без наказу строковий трудовий договір перетвориться на безстроковий, а «строковик» — на постійного працівника.

Одночасно частина 3 статті 184 КЗпП регламентує: звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років – ч. 6 ст. 179 КЗпП), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

Як перевести вагітну на легшу роботу

Отже, КЗпП дозволяє роботодавцю звільнити вагітну після закінчення строкового договору, головна умова —обов’язкове працевлаштування.

На період працевлаштування за вагітною працівницею зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

Не може бути визнано, що роботодавець виконав обов’язок з працевлаштування, якщо працівниці не було надано у тій же або в іншій організації іншої роботи або запропоновано роботу, від якої вона відмовилась з поважних причин, наприклад, за станом здоров’я (абз. 1 п. 9 Постанови Племіуму Верховного Суду України«Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 № 9 № 9).

Отже, невиконання підприємством, яке звільнило вагітну жінку, обов’язку з працевлаштування є підставою для покладання на нього обов’язку надати на цьому або іншому підприємстві роботу, яку може виконувати робітниця; виплати їй середньої заробітної плати на період працевлаштування, але не більше трьох місяців з дня закінчення термінового трудового договору.

За інформацією Управління Держпраці у Волинській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106470

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122696

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50604

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді