ТОП-3 відповіді Держпраці на запитання кадровиків про щорічну основну відпустку

Навіть у досвідчених кадровиків під час оформлення відпусток виникають нестандартні ситуації. Як дотриматись законодавства та правильно надати відпустку за нешаблонних обставин, — роз’яснює Держпраці.
ТОП-3 відповіді Держпраці на запитання кадровиків про щорічну основну відпустку

Чи можна надати працівникові щорічну основну відпустку наперед за поточний і майбутній робочі роки?

За поточний робочий рік роботодавець може надати працівнику щорічну відпустку в будь-який період, погоджений сторонами.

При цьому слід пам’ятати, що щорічну основну відпустку надають за відпрацьований робочий рік. За другий і наступні роки роботи відпустка повної тривалості може бути надана працівникові в будь-який час відповідного року, погоджений з роботодавцем.

Отже, щоб у працівника виникло право на відпустку за відповідний робочий рік, за цим роком має почати формуватися «відпускний» стаж.

Щорічна основна відпустка: кому, скільки надавати, як обчислити стаж

Чи можна надати працівникові щорічну основну відпустку, що накопичилася за 3 робочі роки, загальною тривалістю 72 календарні дні? Чи діятимуть у такому випадку обмеження частини 3 статті 10 Закону про відпустки?


Так, можна. Обмеження, викладені у частині 3 статті 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки), а саме: загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, — 69 календарних днів, у зазначеній ситуації не діють. Вони стосуються виключно ситуації, коли у колективному або трудовому договорі тривалість щорічної відпустки працівника за один робочий рік становить понад 59 (69) календарних днів.

Хто із працівників має право на щорічну основну відпустку в зручний для нього час?

Черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників. Під час складання графіків враховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, встановлених графіком, узгоджується між працівником і роботодавцем, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше як за два тижні до встановленого графіком терміну.

При складанні графіку відпусток роботодавець має враховувати, норми Закону про відпустки, в яких зазначено, категорії працівники, що мають право на щорічні відпустки у зручний час. Зокрема, це такі працівники:

  • особи віком до 18 років;
  • інваліди;
  • жінки перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї;
  • жінки, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда;
  • одинока мати (батько), які виховують дитину без батька (матері);
  • опікуни, піклувальники або інші самотні особи, які фактично виховують одного або більше дітей віком до 15 років за відсутності батьків
  • дружини (чоловіки) військовослужбовців;
  • ветерани праці та особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;
  • ветерани війни, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також особи, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу, тощо.

Надання відпустки у зручний для працівника час також може передбачати колективний або трудовий договір (ч. 13 ст. 10 Закону № 504).

Будь-які зміни в графіках відпусток можливі тільки за взаємною домовленістю між роботодавцем і працівником.

Ще більше відповідей на нестандартні запитання колег-кадровиків знайдете у журналі «Кадровик-01» та системі «Експертус Кадри».

За інформацією ГУ Держпраці у Херсонській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68357

Щорічна відпустка у перший рік роботи

Для тих працівників, які тільки починають трудовий шлях та й для інших новопризначених робітників нерідко актуальним є питання — перша відпустка через скільки місяців? Про нюанси отримання щорічної відпустки у перший рік роботи та про її тривалість читайте у статті.
12354

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516062

Відпустка новоприйнятому працівнику

Загальновідоме правило — право працівника на відпустку повної тривалості у перший рік роботи настає після шести місяців безперервної роботи на підприємстві. А як же бути, якщо працівнику вкрай необхідно оформити відпусту до настання шестимісячного строку безперервної роботи? Коли стає доступною щорічна основна відпустка новому працівнику, читайте у статті.
14466

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді