Проєкт Закону про працю від Уряду Шмигаля — реінкарнація проєкту від «техноуряду»

Урядовий проєкт Закону про працю передали на погодження до СПО профспілок.
Проєкт Закону про працю від Уряду Шмигаля — реінкарнація проєкту від «техноуряду»


Програма діяльності Кабміну передбачає осучаснити трудове законодавство і сформувати нову систему трудових відносин. Тож Денис Шмигаль узяв естафету, тобто проєкт Закону про працю ексміністра економіки Тимофія Милованова, і доопрацював. Наразі проєкт Закону — на погодженні в СПО профспілок.

У порівнянні з попереднім урядовим проєктом Закону № 2708 правки — косметичні.

Як і попередній законопроєкт, містить 98 статей.

Основні зміни у законодавстві про працю 2020

Чим відрізняється проєкт Закону від Шмигаля від попереднього Уряду?

Для працівників збільшують мінімальну тривалість відпустки з 24 до 28 календарних днів. Повернули професійні спілки, хоча і з обмеженими правами.

Найбільш резонансну статтю 35 проєкту Закону пом’якшили. У цій редакції роботодавець вправі не просто за його бажанням розірвати трудовий договір з працівником, а якщо той відмовляється від істотних змін трудового договору, а також з причин економічного, технологічного, структурного характеру.

Залишилися у проєкті Закону короткострокові, сезонні, учнівські трудові договори, з домашнім працівником. Не змінилася норма про трудові договори з нефіксованим робочим часом, тобто за яким роботодавець гарантує працівнику зайнятість не менше 8 год на місяць.

Як і попередній законопроєкт, проєкт від Шмигаля в рази зменшує чинні мінімальні державні гарантії в оплаті праці за роботу в нічний час, у вихідні та свята, за надурочні роботи.

Передбачається, що проєкт Закону вступить в силу через шість місяців після прийняття ВРУ та опублікування.

Докладніше прокоментуємо законопроєкт, коли його зареєструють у ВРУ.

Ірина Житкова
керівник групи експертів Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Неявки в підсумованому обліку робочого часу

Характерною особливістю підсумованого обліку робочого часу є те, що тривалість робочих часів упродовж облікового періоду може мати відхилення від норми робочого часу. Про такі відхилення від норми робочого часу, як неявки в підсумованому обліку робочого часу (відпустки, тимчасова непрацездатність тощо) та надурочна робота читайте у статті.
23

Склад документів особової справи працівника

Вічне запитання з кадрової практики: чи долучати до особової справи згоду на обробку персональних даних… Відповідь — ні! Дізнайтесь: які документи можна і потрібно формувати до особової справи працівника, а чого у жодному разі там не має бути.
159550

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5794

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
82

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16387

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді