Староста, тамбурмажор та інші зміни у Класифікаторі професій

Затверджена наказом Мінекономрозвитку від 04.03.2016 № 394 Зміна № 4 до КП стосується посад працівників залізничного транспорту, посадових осіб місцевого самоврядування і... військових оркестрів
Затверджена наказом Мінекономрозвитку від 04.03.2016 № 394 Зміна № 4 до КП стосується посад працівників залізничного транспорту, посадових осіб місцевого самоврядування і... військових оркестрів.
 
Перші вибори старост стартували в Україні ще 17 січня 2016 року. Староста — нова виборна посадова особа місцевого самоврядування, яка обирається у селах та селищах, визначених рішенням місцевої ради об’єднаної територіальної громади. Хоча старост увели до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР ще у 2015 році, дотепер введення такої посади до штатного розспису було вельми сумнівним, адже базової професійної назви роботи КП не передбачав.

Зміною № 4 до Класифікатора професій прогалину усунено: в КП з’явилась базова професійна назва роботи "Староста" із кодом 1229.3.
 
Зміною № 3 до КП у нормативне поле професійної класифікації були введені військові священники — капелани. А відтепер КП передбачає і назву професій для керівника військового оркестру на марші, який відповідає і за навчання музикантів, — Артист-тамбурмажор (код КП 3479). 
 
Цікаво, що тамбурмажори з’явились у французьській армії ще у 1651 році, а згодом в Австрії, Швеції та інших країнах.
Тамбурмажорами (від фр. tambour — барабан та major — старший) спочатку називали очільників команд  військових барабанщиків та горнистів, але з часом вони почали опікуватися не лише ударними чи духовими інструментами, а й цілими військовими оркестрами.
 
Окрім того,  до КП унесено низку змін, що стосуються залізничного транспорту, а саме:
  • виправлено декілька технічних помилок;
  • осучаснено назви певних професій;
  • змінено коди професій, зокрема, «прийомоздавальник вантажу та багажу» та «прийомоздавальник вантажу та багажу в поїздах» (код за КП 9332) змінено на код КП 5111.
Докладний аналітичний огляд Зміни № 4 до Класифікатора професій найближчим часом буде розміщено в системі «Експертус Кадри» та опубліковано в журналі «Кадровик-01».
 
П.С. Якщо Зміни № 2 і № 3 до КП пройшли повз вашої уваги, радимо кілька аналітичних оглядів, які допоможуть тримати руку на пульсі новацій:
Підготувала Ольга Савченко,
експерт Експертус Кадри

⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Підсобний робітник у Класифікаторі професій

У трудових книжках часто натрапляємо на запис: Прийнятий різноробочим. Є варіації зі спробами «адаптувати» під українську мову: Прийнятий різноробом. Утім, у Класифікаторі професій ані різнороба, ані різноробочого немає.
37031

Класифікатор професій: чинний

Національний класифікатор України «Класифікатор професій» призначений для застосування всіма роботодавцями під час підготовки штатного розпису чи для запису про роботу у трудові книжки працівників. У статті ви знайдете відповідь на такі питання: як працювати з Класифікатором професій та здійснювати пошук по цьому Класифікатору, для чого необхідний діючий Класифікатор професій, як працює класифікатор професій «пошук по назві»?
185983

Зміна № 13 до Класифікатора професій — огляд

Затверджено Зміну 13 до Класифікатора професій ДК 003:2010 (наказ Мінекономіки від 16.01.2024 № 1410). Огляд показав, що Зміна 13 до Класифікатора професій стосується, здебільшого, професій IT-галузі. Детальний огляд Зміни 13 до КП — у цій статті.
2358

Зміна № 12 до Класифікатора професій: огляд змін

Наказом Мінекономіки від 23.06.2023 № 6312 була затверджена Зміна 12 до Класифікатора професій ДК 003:2010. У матеріалі проведемо огляд та аналіз чинних змін, розберемося, які професії виключили, змінили і додали в Класифікатор професій
1830

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді