Роз’ясніть працівникам, яких звільняєте, як взаємодіяти з центром зайнятості й отримати допомогу по безробіттю

Отримувати фінансову допомогу від держави слід з дотриманням законних алгоритмів та правил. Оформити допомогу по безробіттю особа має можливість онлайн. Проте зловживання статусом безробітного може стати підставою для кримінальної відповідальності.

Роз’ясніть працівникам, яких звільняєте, як взаємодіяти з центром зайнятості й отримати допомогу по безробіттю

Звільняєте працівника, поінформуйте його про правила отримання фінансової допомоги від держави. Повідомте, що розмір допомоги по безробіттю розраховується для кожної особи індивідуально й залежить від страхового стажу працівника та його заробітної плати.

☝ Як звільняти працівників під час карантину: правомірні алгоритми

Допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру.

Максимальний розмір допомоги по безробіттю наразі становить 4 прожиткових мінімуми для працездатних осіб, тобто 8 788 грн.

Розмір мінімальної допомоги по безробіттю, що виплачується застрахованим особам в залежності від страхового стажу та заробітної плати, становить 1 800 грн а особам, виплати яким призначаються без урахування страхового стажу та заробітної плати — 1 000 грн (на період дії карантину + 30 календарних днів після його закінчення).

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів, а для осіб передпенсійного віку — 720 календарних днів.

Зверніть увагу працівника, що переважна більшість центрів зайнятості продовжує працювати дистанційно, окрім центрів у Херсонській, Сумській областях, частково — у Луганській та Полтавській. Відкритий для клієнтів також Одеський міський ЦЗ.

Можливість ведення особистого приймання громадян у центрах зайнятості залежить, насамперед, від епідеміологічної ситуації в конкретному регіоні.

Працівник може зареєструватися в службі зайнятості, як безробітний, одним із двох способів:

  • онлайн,
  • залишивши заяву безпосередньо в центрі зайнятості у скриньці для кореспонденції.

Якщо працівник має електронний цифровий ключ, то може подати заяву через додаток «Дія».

Нагадуємо, що база вакансій на офіційному сайті державної служби зайнятості, оновлюється щодня.

Застережіть колегу від зловживання статусом безробітного!

У заяві про надання статусу безробітного особа, що його отримує, підтверджує ознайомлення з правами та обов’язками зареєстрованого безробітного та відповідальністю за подання неправдивих даних та документів, які подаються до служби зайнятості.

Зареєстрований безробітний зобов’язаний повідомляти про:

  • працевлаштування;
  • укладання цивільної угоди про виконання роботи / надання послуг;
  • започаткування власної справи.

Відповідно до статті 44 Закону України «Про зайнятість населення», застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов’язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг. Відповідальність за достовірність поданих до центру зайнятості даних і документів покладається на безробітного.

Зловживання статусом безробітного може призвести до скорочення тривалості виплат, стягнення неправомірно виплачених коштів та, навіть, кримінальної відповідальності.

Зразки наказів про звільнення

Законодавством передбачено три випадки, коли особа може працювати й одночасно отримувати допомогу по безробіттю:

1.Виконання громадських робіт (з особами, які беруть участь у громадських роботах, укладаються на строк, що сумарно протягом року не може перевищувати 180 календарних днів, строкові трудові договори для працевлаштування на створені тимчасові робочі місця, вказано у ч. 4 ст. 31 Закону України «Про зайнятість населення»).

2.Отримання допомоги по частковому безробіттю (допомога по частковому безробіттю надається центрами зайнятості застрахованим особам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв'язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції без припинення трудових відносин, зазначається у ч. 1 ст. 47 Закону України «Про зайнятість населення»).

3.Робота на виборах (виконання робіт, пов’язаних з підготовкою і проведенням місцевих виборів, виборів депутатів та Президента України, особами, визнаними у встановленому порядку безробітними, не є підставою для зняття цих осіб з обліку в державній службі зайнятості або для припинення виплати їм допомоги по безробіттю та інших видів допомоги, передбачають статті 92, 149, 212 Виборчого кодексу України).

За інформацією Мінекономіки та Державного центру зайнятості

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці»

Роботодавець зобов’язаний подавати до центру зайнятості інформацію щодо масового вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва й праці, у т. ч. ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання за два місяці до вивільнення
32533

Звітуємо про квоту

Пам’ятайте, що працевлаштування працівників квотних категорій може мати фінансовий зиск для підприємства. А от необґрунтована відмова у прийнятті, якщо квота не виконана, — гарантований візит інспектора Держпраці
64691

Відповідальність у 2019 році за невиконання квоти для працевлаштування

Якщо середньооблікова чисельність штатних працівників становить 20 осіб, на підприємстві має бути один працівник передпенсійного віку. Інакше — штраф. За яких умов та скільки заплатять роботодавці за невиконання квоти?
7449

Звіт № 3-ПН із 2018 року подаємо через інтернет

Сервіс «Електронний кабінет роботодавця» на сайті служби зайнятості дає змогу публікувати вакансії і переглядати резюме пошукачів роботи, звітувати про потребу в кадрах. Більше про можливості для роботодавців — у статті.
7877

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8664

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді