12 правил організації медоглядів працівників певних категорій
Начальник відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Сумській області Олена Влізько під час онлайн семінару нагадала учасникам, що метою будь-якого медичного огляду працівника є визначення стану його здоров’я, зокрема, можливості виконання ним певних трудових обов’язків, своєчасного виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань. У разі необхідності, можуть бути встановлені медичні протипоказання щодо здійснення окремих видів робіт, а також запобігання виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб.
Роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року (ст. 17 Закону України «Про охорону праці»).
Наразі існує небезпека інфікування працівників підприємств, установ, організацій коронавірусною хворобою, тож роботодавцям необхідно проводити профілактичні заходи. Зокрема, дезінфікувати робочі зони. Дезінфекція проводиться систематично в місцях ймовірної присутності джерела збудника інфекції — хворого або «здорового» носія (лікувально-профілактичні установи, харчові виробничі підприємства, готелі, сауни, басейни, заклади громадського харчування, перукарні тощо). Така процедура допомагає запобігти поширенню й накопиченню збудника захворювання в навколишньому середовищі.
Перелік тимчасових рекомендацій для організації роботи підприємств під час карантину через COVID-19
За інформацією Держпраці