Трудовий договір при проходженні виробничої практики: за яких умов укладати обов’язково

Трудовий договір при проходженні виробничої практики: за яких умов укладати обов’язково
Працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору з роботодавцем.

Працівник може бути допущений до роботи після укладення трудового договору, оформлення наказу чи розпорядження про прийняття та повідомлення органів Державної фіскальної служби (ст. 24 КЗпП).

Практична підготовка осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, здійснюється шляхом проходження ними практики на підприємствах, в установах та організаціях згідно з укладеними закладами вищої освіти договорами або у його структурних підрозділах, що забезпечують практичну підготовку. Керівники підприємств, установ та організацій зобов’язані забезпечити створення належних умов для проходження практики на виробництві, дотримання правил і норм охорони праці, техніки безпеки і виробничої санітарії відповідно до законодавства.

Чи можна під час карантину брати студентів на практику

Порядок проведення практики студентів вищих навчальних закладів України затверджений наказом МОН від 08.04.1993 №93, зареєстрованим в Мінюсті 30.04.1993 за №35. Мета такої практики — оволодіння студентами сучасними методами, формами організації та знаряддями праці в галузі їх майбутньої професії, формування у них, на базі одержаних у вищому навчальному закладі знань, професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних ринкових і виробничих умовах, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

Практика студентів є невід’ємною складовою частиною процесу підготовки спеціалістів у ВИШах і передбачає безперервність та послідовність її проведення при одержанні потрібного достатнього обсягу практичних знань і умінь відповідно до різних освітніх та кваліфікаційних рівнів.

Коли на підприємстві наявні вакантні місця, студенти можуть бути зараховані на штатні посади, якщо така робота відповідає вимогам програми практики. При цьому не менше 50% часу приділяється загальнопрофесійній підготовці за програмою практики. Під час практики у період роботи на робочих місцях і посадах з виплатою заробітної плати за студентами (учнями) зберігається право на одержання стипендії за результатами підсумкового контролю.

Отже, у разі проходження практики студентами вищих навчальних закладів без зарахування їх на штатні посади трудові відносини між практикантом і підприємством, установою, організацією не виникають. Коли ж студента зараховують на штатну посаду, з ним укладається трудовий договір, ї оформлюється наказ чи розпорядження про його прийняття, а також повідомляються органи Державної фіскальної служби.

За інформацією Управління Держпраці у Кіровоградській області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Характеристика студента за результатами практики

Практика студентів є частиною процесу підготовки спеціалістів у закладах вищої освіти. Після її закінчення організація — база практики зобов’язана дати характеристику на кожного студента-практиканта, в якій оцінити якість підготовленого ним звіту.
138146

Проходження практики на підприємстві: які документи слід оформити

Невід’ємною частиною навчального процесу у вишах є проходження виробничої практики на підприємстві. Бази практики (підприємства, що приймають практикантів) мають забезпечити належні умови для проходження практики на підприємстві та оформити усі необхідні документи. Обов’язок з оформлення частково покладається на плечі кадровику. Що та як слід оформити, розказуємо у статті.
18856

Проходження практики на підприємстві: види, умови та звітування

У вищих навчальних закладах (далі — виші або ВНЗ) обов’язковою умовою є проведення для студентів практики. Оскільки для підготовки висококваліфікованих спеціалістів недостатньо надати їм у процесі навчання лише теоретичні знання. Потрібно також, щоб вони отримали і практичні навички, необхідні для їх майбутньої професії.
32647

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді