7 способів, щоб організувати роботу підприємства під час карантину

Держпраці наголошує, що задля реалізації заходів, передбачених законодавством у разі встановлення карантину, роботодавці зобов’язані вжити всіх можливих заходів.

7 способів, щоб організувати роботу підприємства під час карантин

З метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, Уряд на засіданні 11 березня 2020 року запровадив на всій території України обмежувальні заходи (постанова КМУ від 11.03.2020 № 211 (зі змінами). Наразі карантин продовжено до 31 серпня 2020 року. Подальша пролонгація залежить від епідеміологічної ситуації в країні.

Як зменшити витрати на персонал: 4 антикризових кейси

Держпраці нагадує, що задля реалізації заходів, передбачених законодавством у разі встановлення карантину, роботодавці зобов’язані вжити всіх можливих заходів.

Зокрема, Управління пропонує такі способи організації роботи під час карантину:

  1. надання працівникам щорічних основних та додаткових відпусток, інших оплачуваних відпусток, передбачених законодавством;
  2. надання відпусток без збереження заробітної плати за заявою працівників;
  3. встановлення працівникам неповного або скороченого робочого часу;
  4. запровадження роботи змінами;
  5. тимчасове запровадження дистанційної або надомної роботи;
  6. введення простою;
  7. продовження роботи за умови застосування засобів індивідуального та колективного захисту.

Надання працівникам щорічних основних та інших оплачуваних відпусток, передбачених законодавством

Запровадження карантину не є підставою для перенесення щорічної відпустки. Одночасно, законодавство не забороняє надання працівнику щорічної відпустки за угодою сторін під час карантину на весь період або частково.

Якщо надання щорічної відпустки в раніше обумовлений період може несприятливо вплинути на нормальний хід роботи підприємства, установи, організації (далі — підприємство), така відпустка за ініціативою власника або уповноваженого ним органу, як виняток, може бути перенесена на інший період (ст. 80 КЗпП). Обов’язкові умови:

  • письмова згода працівника;
  • погодження з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником);
  • частина відпустки тривалістю не менше 24 календарних днів буде використана в поточному робочому році.

☝ Працівники, які мають право на щорічну відпустку у зручний час

Також у разі наявності у працівника невикористаних днів щорічної відпустки, за його бажанням і на підставі особистої заяви, за згодою роботодавця може бути надана щорічна основна або додаткова відпустка, а також інші оплачувані відпустки, передбачені законодавством (відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, додаткова відпустка окремим категоріям громадян та постраждалим учасникам Революції Гідності тощо).

Надання відпусток без збереження заробітної плати

Держпраці застерігає! Неприпустимим є примус працівників до відпусток «за власний рахунок».

Також відправити всіх працівників у відпустки за власною ініціативою роботодавець не може. Це порушенням трудового законодавства, за яке передбачена адміністративна до 1700 грн (ст. 41 КпАП) та кримінальна, визначена ст. 172 ККУ, відповідальність.

Відпустка без збереження заробітної плати надається працівнику на підставі його заяви. Якщо працівник бере таку відпустку через карантин, в заяві має зазначити «у зв'язку із запровадженням карантину», а також зробити посилання на постанову КМУ, за якою вводиться карантин.

Крім того, відпустку без збереження заробітної плати можуть оформити працівники, які мають дітей до 14 років. У такому випадку вони додатково надають копію свідоцтва про народження дитини.

Держпраці нагадує, карантин може бути продовжено. Така відпустка може бути продовжена та надаватися стільки разів, скільки буде провадитись сам карантин.

Встановлення працівникам неповного або скороченого робочого часу

За угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень (ст. 56 КЗпП).

На прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю, в тому числі таку, що знаходиться під її опікуванням, або здійснює догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний встановлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

Оплата праці в таких випадках провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

За рахунок власних коштів на підприємствах і в організаціях для жінок, які мають дітей віком до 14 років або дитину з інвалідністю може встановлюватись скорочена тривалість робочого часу (ст. 51 КЗпП).

Наказ про встановлення неповного робочого часу

Увага! Запровадження неповного робочого часу є зміною істотних умов праці (ст. 32 КЗпП). Його встановлення з ініціативи роботодавця потребує завчасного, не менше ніж за два місяці, попередження працівників. Якщо ж неповний робочий час встановлюється за бажанням працівника, такого попередження не вимагається. Неповний робочий час, у такому випадку, може бути запроваджений з будь-якого моменту.

Запровадження роботи змінами

За бажанням працівників та за можливості виробничих процесів і згодою роботодавця під час карантину може бути запроваджена робота змінами. Оплата при такій формі роботи проводиться за фактично виконану роботу (відпрацьований час).

Запровадження дистанційної роботи

Ще одним зі способів є переведення працівників на роботу в дистанційному режимі. Працівники виконують доведені їм завдання в дистанційному режимі та звітують про виконану роботу щодня. Оплата праці при такому режимі залишається на рівні з оплатою праці, яка нараховувалась працівнику до запровадження такого режиму. Трудова дисципліна регулюється правилами внутрішнього трудового розпорядку (далі — ПВТР). При цьому роботодавець повинен внести зміни до ПВТР щодо дистанційної форми роботи.

Простій

У разі, якщо неможлива реалізація вище запропонованих рішень, роботодавець може оголосити простій на підприємстві. Час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). Запровадження простою не вимагає згоди працівника. Це питання вирішується роботодавцем за погодженням (за наявності) з первинною профспілковою організацією або представником трудового колективу.

7 способів, щоб організувати роботу підприємства під час карантинДізнайтеся, як впливають простій та відпустки без збереження зарплати під час карантину на відпустки 2020 року

Застосування засобів індивідуального та колективного захисту

Якщо діяльність підприємства під час карантину не заборонена, роботодавець має право її продовжити із забезпеченням засобів індивідуального та колективного захисту. Тобто, безоплатно забезпечити працівників засобами індивідуального захисту, мийними та знешкоджувальними, антисептичними та дезінфікуючими засобами, проінформувати працівників про профілактичні заходи, розміщенні на офіційному сайті МОЗ, організувати максимально безпечну доставку працівників до місця роботи та у зворотному напрямку тощо.

Щоб допомогти колегам-кадровикам та роботодавцям адаптувати бізнес-процеси до нових умов й оганізувати безпечні умови праці, редакція журналу «Кадровик-01» підготувала таметичні добірки зі зразками документів та вебінарами:

За інформацією Держпраці

image82

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
7547

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9424

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
9792

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1350

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді