Роботодавець виграв 2 суди проти Держпраці, але все одно має сплатити 288 000 грн штрафу

Крапку в судовій тяганині поставив ВСУ.
Роботодавець виграв 2 суди проти Держпраці, але все одно має сплатити штраф

Уряд зменшив перелік підстав для перевірки роботодавців інспектором праці

У 2017 році головним державний інспектор з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів ГУ Держпраці в Херсонській області під час інспекційного відвідування приватного акціонерного товариства встановив факт порушення законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин. Три працівники підприємства були допущені до роботи на підставі цивільно-правових договорів (договори про надання послуг). Тож на підставі статті 265 КЗпП керівник ГУ Держпраці у Херсонській області виніс постанову про накладення штрафу у розмірі 288 000 гривень.

ПрАТ, не погодившись з виявленими фактами порушення трудового законодавства та накладеним штрафом, подало позов до суду. Суд першої інстанції задовольнив позовні вимоги підприємства та визнав протиправною постанову про накладання штрафу й скасував її.

Натомість ГУ Держпраці у Херсонській області, не погодившись з аргументами та висновками суду, звернулось до апеляційного адміністративного суду в порядку апеляційного оскарження й знову програло.

Однак, наприкінці 2017 року для доведення своєї правової позиції Держпраці подала касаційну скаргу на рішення апеляційного адміністративного суду.

09 липня 2020 року Верховний Суд України у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду поставив крапку в даному судовому процесі. За результатами розгляду справи, суд дійшов висновку, що цивільно-правові договори (договори про надання послуг), укладені приватним акціонерним товариством з фізичними особами не були спрямовані на кінцевий результат, що характеризує цивільно-правові (договірні) відносини, а були пов`язані із самим процесом праці, що є характерним для трудових функцій. Крім того, колегія суддів звернула увагу на те, що дії приватного акціонерного товариства щодо надання трудовому договору форми цивільно-правового договору перешкоджають реалізації права фізичної особи на працю, гарантованого Конституцією України та Кодексом законів про працю України, шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації, а також права на соціальний захист у випадку безробіття, при тимчасовій втраті працездатності у разі нещасного випадку на виробництві або внаслідок професійного захворювання, права на відпочинок, щорічну оплачувану відпустку, права на здорові і безпечні умови праці, на об`єднання в професійні спілки тощо.

У постанові ВСУ зазначено, що ГУ Держпраці у Херсонській області вірно встановило порушення приватним акціонерним товариством вимог частини 3 статті 24 КЗпП. Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу Держпраці, постанови суду першої інстанції та апеляційного суду скасовані та ухвалено нове рішення про відмову у задоволені позовних вимог приватного акціонерного товариства.

Наразі вирішується питання щодо примусового виконання постанови про накладання штрафу у розмірі 288 000 грн.

За інформацією Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27192

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10147

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
27005

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30889

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді