Президент Зеленський повернув до парламенту закон про зміни до законодавства про держслужбу

Які пропозиції та правки вніс президент?

Президент України Володимир Зеленський повернув до ВРУ Закон «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо кандидатського резерву» з пропозиціями.

Президент Зеленський повернув до парламенту закон про зміни до законодавства про держслужбу

Президент України Володимир Зеленський

Очільник країни підтримує відновлення конкурсів на зайняття посад державної служби. Проте, він наголошує на необхідності дотримання одного з принципів держслужби, визначеного Законом України «Про державну службу», — принципу стабільності, зокрема й у роботі державних службовців, які обіймають посади державної служби категорії «А». Президент вважає за необхідне забезпечити для них гарантовану законом незалежність від змін політичного керівництва держави та держорганів.

Як обчислити стаж державної служби

У зв’язку з цим він пропонує скасувати положення, якими встановлено, що суб’єкт призначення може ухвалити рішення про звільнення державного службовця з посади державної служби категорії «А» з власної ініціативи, за поданням Прем’єр-міністра України або відповідного міністра чи керівника центрального органу виконавчої влади (керівника державного органу) протягом чотирьох місяців з дня призначення Прем’єр-міністра України або відповідного міністра чи керівника центрального органу виконавчої влади (керівника державного органу).

Володимир Зеленський впевнений у необхідності компетентного посилення складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби. Відповідно, пропонує включити до складу Комісії представників основних державних інституцій, які спроможні фахово надати оцінку особі, що претендує на зайняття посади державної служби категорії «А», щодо її професійної компетентності, а саме:

  • стратегічного бачення;
  • глибокого розуміння стратегічних національних інтересів;
  • здатності визначати напрями розвитку та здійснювати аналіз та оцінку проблем і перспектив сталого розвитку України;
  • розуміти актуальність проблем і викликів у відповідній сфері суспільного й державного життя;
  • спроможності до реалізації амбітних реформ.

image22


Глава держави також пропонує нардепам підтримати положення, згідно з якими за рішенням суб’єкта призначення або керівника державної служби у відповідному органі особи, призначені на посади державної служби шляхом добору та укладення контракту про проходження державної служби на період дії карантину, у разі їхньої відповідності займаним посадам та виконання завдань з ключовими показниками ефективності та якості такого контракту, можуть бути призначені на відповідні посади чи переведені на рівнозначні або нижчі вакантні посади в цьому органі без обов’язкового проведення конкурсу з урахуванням строковості призначення на відповідні посади державної служби, визначені ч. 1 та 2 статті 34 Закону України «Про державну службу».

Президент Зеленський повернув до парламенту закон про зміни до законодавства про держслужбуДізнайтеся, який документ про володіння державною мовою подавати учаснику конкурсу на держслужбу

У випадку, коли суб’єкт призначення або керівник держслужби вважають, що згадані особи не відповідають займаній посаді або ухвалено рішення про переведення їх на інші вакантні посади, на такі посади державної служби оголошується конкурс протягом двох тижнів після скасування карантину, встановленого КМУ через COVID-19.

Президент закцентував на необхідності реалізації зазначених пропозицій та розраховує на повну підтримку з боку парламенту.

За інформацією Офіційного інтернет-представництва Президента України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64203

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40323

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
564597

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44348

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43449

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді