Які документи надати Держпраці під час заходу контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці

Роботодавцю необхідно надати близько 14 видів документів.

Які документи надати Держпраці під час заходу контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці

Основними нормативно-правовими актами, якими слід керуватись при проведенні атестації робочих місць, є:

  • Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, що затверджений постановою КМУ від 01.08.1992 № 442 (далі – Порядок);
  • Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці, що затверджені постановою Міністерства праці України від 01.09.1992 № 41.

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому (п. 1 Порядку).

Атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років (п. 4 Порядку). До складу комісії включається уповноважений представник виборного органу первинної профспілкової організації, а в разі відсутності профспілкової організації – уповноважена найманими працівниками особа.

Позачергово атестація проводиться у разі докорінної зміни умов і характеру праці з ініціативи роботодавця, профспілкового комітету, трудового колективу або його виборного органу, органів Держпраці. Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації.

Контроль за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці покладається на Державну службу України з питань праці (п. 11 Порядку).

Управління Держпраці у Чернігівській області інформує, що за результатами аналізу стану дотримання законодавства про працю штрафні санкції до суб’єктів господарювання не застосовуються.

Уряд зменшив перелік підстав для перевірки роботодавців інспектором праці

Орієнтовний перелік документів, які необхідні для проведення аналізу стану дотримання законодавства про працю в частині проведення атестації робочих місць за умовами праці та надання рекомендацій щодо його застосування:

  • лист на ім’я начальника Управління Держпраці у Чернігівській області на фірмовому бланку підприємства (установи, організації) за підписом керівника підприємства (завірений печаткою) щодо проведення аналізу стану дотримання законодавства про працю в частині проведення атестації робочих місць за умовами праці;
  • наказ керівника про проведення атестації робочих місць за умовами праці;
  • штатний розпис підприємства(установи, організації);
  • протоколи засідань атестаційної комісії;
  • перелік робочих місць, що підлягають атестації;
  • фотографії робочого дня на робочі місця, які атестуються;
  • розрахунки доплат за шкідливі умови праці та днів додаткової відпустки за шкідливі умови праці на кожне робоче місце, яке атестується;
  • договір, укладений з лабораторією на проведення лабораторно-інструментальних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу;
  • протоколи санітарно-гігієнічних досліджень шкідливих виробничих факторів на робочих місцях, які атестуються;
  • карти умов праці на всі робочі місця, що атестуються;
  • наказ керівника про результати атестації робочих місць за умовами праці з усіма додатками;
  • наказ керівника про результати попередньої (якщо проводилася) атестації робочих місць за умовами праці з усіма додатками;
  • витяги з наказу про результати атестації, які додані до трудових книжок працівників, яким підтверджено право на пенсію за віком на пільгових умовах;
  • план заходів щодо покращення умов праці та оздоровлення працівників.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Неявки в підсумованому обліку робочого часу

Характерною особливістю підсумованого обліку робочого часу є те, що тривалість робочих часів упродовж облікового періоду може мати відхилення від норми робочого часу. Про такі відхилення від норми робочого часу, як неявки в підсумованому обліку робочого часу (відпустки, тимчасова непрацездатність тощо) та надурочна робота читайте у статті.
41

Склад документів особової справи працівника

Вічне запитання з кадрової практики: чи долучати до особової справи згоду на обробку персональних даних… Відповідь — ні! Дізнайтесь: які документи можна і потрібно формувати до особової справи працівника, а чого у жодному разі там не має бути.
159625

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5802

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
89

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16394

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді