Режим робочого часу на підприємстві: в яких документах вказувати, коли ознайомлювати працівника

Режимом робочого часу на підприємстві: в яких документах вказувати, коли ознайомлювати працівника

Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень (ст. 50 КЗпП).

⇛ Норма робочого часу на 2021 рік ⇚

Під режимом робочого часу розуміється установлений законодавством або локальним нормативно-правовим актом порядок розподілу і використання робочого часу протягом доби, тижня, інших календарних періодів.

Режиму робочого часу складається з таких елементів:

  • час початку і закінчення роботи;
  • час і тривалість перерв;
  • тривалість і правила чергування змін.

Режим робочого часу не однаковий для всіх підприємств і залежить від багатьох чинників, зокрема від:

  • характеру виробництва,
  • тривалості робочого часу,
  • категорій працівників,
  • умов виробництва тощо.

На одному підприємстві, в установі, організації для різних категорій працівників можуть бути установлені різні режими роботи. Режим роботи визначає роботодавець і вказує його в документі підприємства. Це можуть бути колективний договір і Правила внутрішнього трудового розпорядку.

Увага! До початку роботи за трудовим договором власник або уповноважений ним орган має ознайомити працівника з ПВТР та колективним договором, в разі його наявності на підприємстві (ст. 29 КЗпП).

Режим роботи, як на підприємстві в цілому, так і для окремих працівників може змінюватися, при цьому роботодавець мусить дотриматись вимог ст. 32 КЗпП, а саме:

про зміну істотних умов праці – систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших – працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Режимом робочого часу на підприємстві: в яких документах вказувати, коли ознайомлювати працівника
Ольга Догадінапровідний експерт Експертус Кадри
Працівник їде у відрядження на підприємство з іншим режимом роботи. За яким режимом має працювати відряджений, як обліковувати робочий час, чи доплачувати за роботу в нічний час?

За інформацією Управління Держпраці у Полтавській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Виробничий календар на вересень 2024

Виробничий календар на вересень 2024 — надійний помічник кадровика. Ви точно не пропустите фахові заходи, правильно визначите тривалість робочого часу у вересні 2024 та кількість робочих і вихідних днів. Також зможете прикрасити робочий стіл тематичними заставками.
11219

Виробничий календар 2024

Діє Закон, що продовжує воєнний стан до 10 листопада. Скачайте виробничий календар на 2024 рік для п’ятиденки та шестиденки від провідного експерта із трудового законодавства — Олени Петровської.
102675

Виробничий календар 2025

Норми тривалості робочого часу для п’ятиденки і шестиденки на 2025 рік обчислила провідний експерт із трудового законодавства Олена Петровська.
6959

Виробничий календар кадровика на серпень 2024

Зустрічайте останній місяць літа з нашим календарем. Тут знайдете норму робочого часу у серпні, не пропустите дати звітності та зможете зареєструватися на фахові заходи. Також скачаєте чудовий фон для робочого столу вашого ПК
8467

Право чоловіка на декретну відпустку

Права чоловіків на декретну відпустку — гарантія соціальної та гендерної рівності. Декретні для чоловіків все частіше стають звичним явищем, що не викликає зайвої уваги ні роботодавців, ні працівників.
4936

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді