МОЗ оприлюднило правила роботи навчальних закладів з 1 вересня

Блок під заголовком новини 1 Підпишіться на Telegram-канал Кадровик-01. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води

Ми вже відібрали головне для вас
Температурний скринінг обов'язковий лише для працівників, учні та студенти його не проходитимуть. Маски під час занять дозволять знімати. Перед закладами поставлено ряд додаткових вимог щодо організації безпеки під час карантину. Додаткові правила встановлені для організації харчування та перевезення учнів.
МОЗ оприлюднило правила роботи навчальних закладів з 1 вересня


30 липня 2020 року заступник Міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко затвердив Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину. Рекомендації розроблено для закладів позашкільної, загальної середньої, фахової передвищої освіти, профтехів і вишів.

Як повернути працівників на роботу після карантину ⇛ Алгоритм

Так, у період карантину до закладу не допускатимуть батьків або супроводжуючих осіб — крім тих, які супроводжують осіб з інвалідністю.

Захисні маски або респіратори обов’язкові для входу до закладу освіти та під час пересування ним. На заняттях захисні маски/респіратори можна не використовувати.

Температурний скринінг для працівників навчальних закладів обов’язковий. Працівників з температурою понад 37,2°C до закладу не допускатимуть. Водночас проведення такого скринінгу для учнів та студентів не вимагається. Перед заняттями педагоги опитуватимуть учнів/студентів щодо їхнього самопочуття. Тих, у кого буде виявлено симптоми гострих респіраторних захворювань, оперативно направлятимуть до медпрацівника для огляду.

Закладам рекомендовано адаптувати освітній процес, зокрема:

  • проводити заняття на відкритому повітрі за можливості;
  • передбачити змогу визначати різний час початку та закінчення занять, перерв для різних класів та груп;
  • обмежити проведення масових заходів (нарад, зборів тощо) в закритих приміщеннях.

Заклади мають запобігти утворенню скупчень учнів/студентів та мінімізувати їхнє пересування між кабінетами й аудиторіями.

На період карантину заклади повинні забезпечити такі умови безпеки:

  • місця для обробки рук антисептиками на вході до всіх приміщень;
  • збір використаних масок і рукавичок в окремі контейнери;
  • підготовлені санітарні кімнати: рідке мило, паперові рушники або електросушарки для рук;
  • плакати, банери про респіраторну гігієну та етикет кашлю;
  • обладнані медпункти: безконтактні термометри, дезінфектори, засоби індивідуального захисту;
  • розмітка на підлозі для утримання дистанції та організованого руху коридорами,;
  • провітрювання приміщень не менше 10 хвилин після кожного заняття;
  • очищення і дезінфекція поверхонь – дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил тощо – після проведення занять у кінці робочого дня.
МОЗ оприлюднило правила роботи навчальних закладів з 1 вересняДізнайтеся, як довести до персоналу інформацію про дезінфекцію

Організація харчування

У період карантину не дозволяється харчування за типом «шведського столу» та з самообслуговуванням. Навчальний заклад повинен мати графік харчування учнів/студентів. Відстань між столами має бути не менш як 1,5 м, а за одним столом має бути не більше ніж чотири особи.

Працівники харчоблоку працюватимуть у захисних масках і одноразових рукавичках. Працівники, які видають страви або здійснюють розрахунок, додатково матимуть захисні окуляри або щиток.

Керівники закладів мають забезпечити проведення роз’яснень та інструктажів для персоналу та здобувачів щодо того, як запобігти зараженню та поширенню коронавірусу, як реагувати на симптоми COVID-19, як правильно використовувати і утилізовувати маски/респіратори, рукавички. Крім того, закладам рекомендовано розробити алгоритми дій на випадок надзвичайної ситуації, пов’язаної з випадками COVID-19 у закладі.

Організація перевезення в шкільному транспорті

Перевізнику необхідно:

  • забезпечити водіїв масками/респіраторами та антисептиками для рук;
  • щоденно контролювати їхній стан здоров’я;
  • не допускати до роботи працівників з ознаками гострої респіраторної хвороби і температурою вище 37,2°C.

Салон транспорту слід дезінфікувати до початку та в кінці робочої зміни. Вхід до салону автотранспорту здійснюється за наявності захисної маски/респіратора. Кількість пасажирів має бути у межах кількості місць для сидіння.

Нагадуємо, що з 1 серпня 2020 року залежно від епідемічної ситуації в кожному з регіонів встановлюватиметься один з чотирьох рівнів епідемічної небезпеки — «зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний».

За інформацією Урядового порталу

image37

Військовозобов’язані в кадрах: приймаємо, увільняємо, звільняємо правильно

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить до страхового стажу?

Страховий стаж — це один із ключових факторів, який впливає на право людини на пенсійне забезпечення, соціальні виплати та інші пільги. Тому перед роботодавцями та працівниками постає низка питань щодо його врегулювання. Що входить до страхового стажу для пенсії? Як зараховується стаж та чи зараховується навчання в трудовий стаж? Відповіді на ці та інші питання про трудовий стаж для виходу на пенсію — у статті.
66007

Роль кадровика в командній роботі

Успіх будь-якої організації безпосередньо залежить від її найціннішого ресурсу — людей. Командна робота, як форма організації праці, дозволяє досягати синергії, де загальний результат значно перевищує суму індивідуальних зусиль. Проте для створення дієвої команди недостатньо просто зібрати фахівців у межах одного проєкту чи підрозділу. Саме тому досить важлива роль кадровика в командній роботі— HR-фахівця, чия місія полягає у створенні сприятливого середовища для командної взаємодії та розвитку колективу.
178

Психологія конфлікту: чому ми сваримось на роботі

Конфлікт — це зіткнення протилежних інтересів, цінностей, поглядів або потреб. Конфлікти на робочому місці виникають через взаємодію різних особистостей, посадових функцій та очікувань. У цій статті ви знайдете секрети вирішення трудових конфліктів, все про роль кадровика у врегулюванні спорів, а також кадрові політики і уникнення конфліктів у трудовому просторі.
282

Кадрова безпека підприємства

У сучасних умовах глобальної конкуренції та постійних змін на ринку праці, кадрова безпека підприємства набуває все більшого значення для стабільного функціонування будь-якого підприємства. Як кадровику запобігти внутрішнім загрозам та стабільно підтримувати кадрову безпеку на підприємстві — читайте у статті.
300

Калькулятор кількості кадровиків

Управління персоналом є критично важливою складовою ефективної роботи будь-якого підприємства. Відділ кадрів (HR-відділ) не лише веде документацію, а й відповідає за залучення, адаптацію, розвиток і утримання персоналу. Але яка кількість кадровиків потрібна для якісного виконання цих функцій? Допомогти в цьому може калькулятор кількості кадровиків — спеціальний інструмент для розрахунку оптимального складу HR-команди.
15289

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді