Чи залежить «дитяча» відпустка від відпрацьованого часу та дати народження дітей — роз’яснення Держпраці

Управління Держпраці звертає увагу, що відпустка працівникам, які мають дітей, належить до категорії соціальних, а не щорічних.

Чи залежить «дитяча» відпустка від відпрацьованого часу та дати народження дітей — роз’яснення Держпраці

Підтвердні документи для відпустки на дітей

Відпустка на дітей може бути надана у будь-який час протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини – до або після.

Приклад від Держпраці

Працівниця має двох дітей, старшій дитині виповнилося 15 років у січні 2019 року. Тож, відпустка на дітей може бути надана працівниці до кінця цього року.

Аргумент — така відпустка належить до категорії соціальних, а не щорічних.

Управління Держпраці у Хмельницькій області нагадує, що додаткова відпустка на дітей не впливає на тривалість основної щорічної відпустки або інших відпусток. «Дитяча» відпустка надається понад кількість днів щорічних відпусток, передбачених Законом про відпустки, а також іншими законами і нормативно-правовими актами.

Чи залежить «дитяча» відпустка від відпрацьованого часу та дати народження дітей — роз’яснення Держпраці
Ірина Житковаголовний редактор Експертус Кадри
Чи можна ділити відпустку працівникам, які мають дітей, на частини? Чи переносити або продовжувати, якщо працівник захворів у відпустці? Розлучена жінка має право на відпустку? Є ще багато запитань, на які не одразу знайдеш відповідь у законодавстві. А подекуди істина — лише у судових рішеннях.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

З початком відпускної кампанії як у кадровиків та бухгалтерії, так і у працівників виникає немало запитань щодо відпусток, зокрема, про особливості їх надання під час воєнного стану. Відповідні на запитання знайдете в спеціальній підбірці про відпустки
46248

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
77067

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді