Відпустка одинокій матері

UA RU
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.

За цим визначенням для визнання «іншої жінки» одинокою матір’ю необхідно дві ознаки: вона і виховує дитину, і сама її утримує.

Утім, у сфері відпусток визначення терміну «одинока мати» відрізняється. Пункт 5 частини 12 статті 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) визначає одиноку мати як таку, що виховує дитину без батька. Тобто участь батька або інших осіб в утриманні дитини не позбавляє матері статусу одинокої.

Право одинокої матері на додаткову відпустку «на дітей»

Стаття 19 Закону про відпустки передбачає надання працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, у т. ч. одинокій матері, додаткову соціальну відпустку тривалістю 10 календарних днів (к. д), а за наявності кількох підстав для її надання — тривалістю 17 к. д.

В мириний час цю відпустку надають без урахування святкових і неробочих днів, визначених статтею 73 КЗпП (ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки). В період дії воєнного стану цю норму не застосовуємо (ч. 6 ст. 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX). 

Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А І групи, є соціальною. Тому її надаємо в будь-який час календарного року, незалежно від відпрацьованого часу.

Увага!

Додаткові відпустки одиноким матерям надаються понад тривалість щорічної відпустки, передбаченої статтями 6, 7 і 8 Закону про відпустки, а також понад тривалість щорічних відпусток, установлених іншими законами та нормативно-правовими актами, і переносяться на інший період або продовжуються в порядку, визначеному статтею 11 Закону про відпустки.

Якщо одинока мати з якихось причин не скористалася правом на соціальну відпустку у році досягнення дитиною певного віку або ж за кілька попередніх років, вона має право використати цю відпустку, а в разі звільнення, незалежно від його підстав, їй виплачують компенсацію за всі невикористані дні відпусток, як це передбачає стаття 24 Закону про відпустки.

Законодавство не визначає строку давності, коли втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівників, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А І групи.

Ірина Житкова шеф-редактор Експертус Кадри
Скористайтеся прикладами, як тепер відображати в наказах невикористані дні відпустки. Оновлені правила розрахунку середньої зарплати та зміни у виплаті компенсації за невикористані відпустки спричинили чимало запитань не лише в бухгалтерів, а й у кадровиків.

Визначення віку дітей для отримання додаткової відпустки одинокою матір’ю

Право на додаткову соціальну відпустку залежить від віку дитини. Стаття 19 Закону про відпустки визначає вік дітей тільки для такої категорії, як «жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років». Вік дитини одинокої матері Закон про відпустки не встановлює. Тому керуйтесь загальними нормами законодавства.

Дитина — це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше (ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 № 2402-III; ст. 2 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.1992 № 2811-XII). Тому право на додаткову соціальну відпустку одинока мати має до досягнення дитиною повноліття.

Визначення тривалості додаткової відпустки одинокій матері за наявності кількох підстав для її надання

За наявності кількох підстав для надання додаткової соціальної відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 к. д. (ч. 2 ст. 19 Закону про відпустки).

Закон про відпустки не визначає сукупність скількох підстав можна застосовувати для надання додаткової соціальної відпустки тривалістю понад 10 к. д., то кожну підставу, визначену частиною першою статті 19 Закону про відпустки, є правомірним вважати окремою, а саме:

  • один з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років;
  • один з батьків, які мають дитину з інвалідністю (до досягнення дитиною 18 років);
  • жінка, яка усиновила дитину (до досягнення дитиною 18 років);
  • мати особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи;
  • одинока мати (до досягнення дитиною 18 років);
  • батько, який виховує дитину без матері (у т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі) (до досягнення дитиною 18 років);
  • батько, який виховує особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи без матері (у т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
  • особа, яка взяла дитину під опіку (до досягнення дитиною 14 років), піклування (до досягнення дитиною 18 років);
  • особа, яка взяла під опіку особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи;
  • один із прийомних батьків (до досягнення дитиною 18 років).

Документи, що підтверджують право на додаткову відпустку на дітей

Відпустку на дітей щорічно надають одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, та іншим категоріям працівників. Інших умов Закон про відпустки не висуває. У шпаргалці ви знайдете перелік документів, що підтверджують право на додаткову відпустку на дітей для різних категорій працівників.

Документи, що підтверджують право на додаткову відпустку на дітей

СКАЧАТИ

Додаткова відпустка в зручний час

Відповідно до статті 10 Закону про відпустки передбачено надання щорічних відпусток (щорічної основної відпустки, щорічної додаткової відпустки за роботу із шкідливими та важкими умовами праці, додаткової відпустки за особливий характер праці) одинокій матері, яка виховує дитину без батька, за її бажанням у зручний для неї час.

Відпустка без збереження заробітної плати одинокій матері

Одинока мати не належить до осіб, які відповідно до статті 25 Закону про відпустки мають суб’єктивне право на отримання за їх проханням відпустки без збереження заробітної плати в обов’язковому порядку.

Тож, слід враховувати таке: відпустку без збереження заробітної плати надають одинокій матері в обов’язковому порядку, якщо вона має двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю (п. 1 ст. 25 Закону про відпустки).



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді