Хто має право на щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері?

Держпраці роз’яснила, чи мають право на додаткову відпустку за шкідливі умови працівники, які працюють на персональному комп’ютері, якщо тривалість додаткової відпустки прямо не визначена колективним договором?

Хто має право на щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері?

☝ Дві додаткові відпустки за особливий характер праці: чи можливо

Працівникам, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах, додаткова відпустка за шкідливі умови праці законодавством не передбачена.

Одночасно, працівникам, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах, до яких належить і персональний комп’ютер, надається право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до чотирьох календарних днів (розд. ХХІІ «Загальних професій за всіма галузями господарства» (позиція 58) Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 17.11.97 р. № 1290 із додаток № 2 зі змінами).

Стаття 8 Закону України «Про відпустки» скеровує, що конкретна тривалість таких відпусток встановлюється колективним або трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Згідно з пунктами 6, 7 Порядку застосування Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого наказом Мінпраці від 30.01.1998 № 16, додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно фактично відпрацьованому часу.

У розрахунок часу, що дає право працівнику на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менш як половину тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Невизначеність колективним договором тривалості цієї відпустки не позбавляє працівника права на її отримання.

Таким чином, працівники, незалежно від найменування посад і професій, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах (в т.ч. на персональному комп’ютері) та яким тривалість щорічної відпустки не визначена іншими нормативно-правовими актами, мають право на щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері при дотриманні вищезазначених умов.

За інформацією Управління Держпраці у Кіровоградській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за ненормований робочий день

Окрім щорічної основної відпустки, певним категоріям працівників встановлюються ще щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день. Кому надається ця відпустка, скільки днів триває відпустка за ненормований робочий день, чи можливо скористатися такою відпусткою під час воєнного стану, — детально в статті
49192

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98516

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516061

Наперед використана відпустка: чи стягувати кошти при звільненні

Щорічна основна відпустка — право кожного працівника. Але за використаною наперед відпусткою може слідувати звільнення. Про те, коли можна йти у відпустку та які нюанси тягне за собою надання відпустки наперед, читайте у статті.
24616

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді