5 форм незадекларованої праці, яку шукають інспектори під час перевірок

Дізнайтеся, що таке незадекларована праця, адже з 1 вересня 2020 року стартують масштабні перевірки з праці.

5 форм незадекларованої праці, яку шукають інспектори під час перевірок

Понад 20% працездатного населення України повністю або частково не декларують трудові відносини з роботодавцем.

Незадекларована праця — це законна оплачувана діяльність, яка повністю або частково не оформлена відповідно до вимог законодавства.

Таку працю також називають неформальною, неофіційною, незареєстрованою, тіньовою, прихованою зайнятістю.

5 форм незадекларованої праці, яку шукають інспектори під час перевірок

⇛ Порядок прийняття на роботу ⇚

У 2018 році 3,54 млн осіб були неформально зайняті. Управління Держпраці у Житомирській області переконане, що до них треба було б додати дані про працівників, що отримують зарплату «в конверті», не оформлюють роботу за сумісництвом, мають інші договори замість трудових. Але офіційна статистика про це відсутня.

5 форм незадекларованої праці, яку шукають інспектори під час перевірок

На скільки і за що штрафуватимуть роботодавців у 2020 році

Погоджуючись працювати без трудового договору, ви автоматично наражаєте себе на небезпеку. Зокрема, не розраховуйте на гідні умови праці та виконання усних домовленостей. Вас можуть необґрунтовано оштрафувати, звільнити без повідомлення, не заплатити лікарняні чи компенсацію в разі нещасного випадку.

Якщо ж Ви роботодавець і наймаєте працівників без трудового договору, будьте готові витрачати час і ресурси на їх навчання. Досвідчені спеціалісти до вас не підуть або швидко знайдуть краще місце. Вам буде складніше отримати банківські кредити, інвестиції. А в разі перевірки інспекції праці на вас накладуть відчутний штраф за порушення трудового законодавства.

До речі, вже з 1 вересня 2020 року стартують масштабні перевірки з праці.

Зрештою, через несплату податків й єдиного соціального внеску держава змушена підвищувати податки для бізнесу, щоб виплачувати пенсії, лікарняні, утримувати школи, лікарні, ремонтувати дороги тощо.

5 форм незадекларованої праці, яку шукають інспектори під час перевірок

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
91

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
26097

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
47836

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34193

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23159

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді