Помилки, яких припускаються кадровики при встановленні випробування, — висновки Держпраці

Найчастіші порушення — встановлення випробування працівникам, щодо яких законодавство встановило заборону на використання цього інструменту, та неправильне визначення строку випробування.
Помилки, яких припускаються кадровики при встановленні випробування, — висновки Держпраці


Напередодні вересневих масових перевірок Держпраці переконайтеся, що встановлюєте випробування та обчислюєте його строк правильно. Врахуйте помилки колег, яких оштрафували, аби не опинитися на їх місці.

Щоби перевірити відповідність майбутнього працівника роботі, яку йому доручають, при укладенні трудового договору за угодою сторін працівнику може бути встановлене випробування.

Перше, що має зробити кадровик — перевірити, чи можна взагалі встановлювати випробування кандидату на посаду. Якщо так, і майбутній працівник не проти, — оформлюйте документи.

☝ Особи, яким заборонено встановлювати випробування

Правильно визначте строк випробування. Він не може перевищувати трьох місяців, якщо інше не встановлює законодавство. В окремих випадках, за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації, — шести місяців. Строк випробування для робітників не може перевищувати одного місяця. Не певні, чи професія робітнича? Перевірте за консультацією.

Зафіксуйте згоду працівника, наприклад, у заяві про прийняття на роботу. Умову щодо випробування відзначте у наказі про прийняття на роботу. В записі до трудової книжки про прийняття на роботу відомості про встановлення випробування не зазначайте.

Хоча Держпраці й не зосереджувало на цьому уваги, вкрай важливо правильно обчислити кінцеву дату строку випробування і не забути за 3 дні повідомити працівника про звільнення, якщо він не витримав випробування.

    Юлія Видиборець,

    головний редактор експертно-правової системи «Експертус Кадри»

    Особливості трудових договорів із сумісниками

    Статті за темою

    Усі статті за темою

    Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

    Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
    16342

    Колективний договір

    Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
    163641

    Резюме у роботі кадровика

    Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
    1367

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді