Зміна № 9 до Класифікатора професій: фемінітіви у трудових книжках, брат медичний, директор з продажів і не тільки

Зміна № 9 до Класифікатора професій: фемінітіви у трудових книжках, брат медичний, директор з продажів і не тільки

Очікувану Зміну № 9 до Класифікатора професій затвердило Мінекономіки наказом від 18.08.2020 № 1574. Зміна чинна з 18.08.2020.

Чергова, дев’ята Зміна до Національного класифікатора України ДК 003:2020 «Класифікатор професій» —найбільш резонансна за вісім попередніх.

⇛ Онлайн пошук по КП ⇚

Новація 1. Кадровики можуть адаптувати назву посади для означення жіночої статі, якщо працівник — жінка. Адаптовану назву можна вказувати у кадровій документації конкретного працівника. Адаптація — відповідно до пункту 4 параграфа 32 нового Українського правопису.

Назву посади, адаптовану до жіночої статі, можна вказувати в трудовій книжці:

  • Обрана директоркою…
  • Прийнята соціологинею
  • Прийнята менеджеркою з продажів

Наскільки обов’язково це робити і в яких ще документах можна вказувати посаду-фімінітів — читайте найближчим часом у журналі «Кадровик-01» та системі Експертус: Кадри.

Новація 2. До КП ввели нову базову професійну назву роботи «Директор (за напрямом діяльності)» з кодом 1229.7. Використовувати її можна, зокрема, на підприємствах комерційного сектору економіки.

На основі цієї базової назви можна створювати назви посад для директора з продажів, директора з розвитку бізнесу та інших «директорів». Досі такої можливості у роботодавців не було, використовували тільки професійні назви, що містилися в КП, — директор виконавчий, директор комерційний тощо.

Як уводити до штатного розпису посади «директорів» з різних напрямів — читайте найближчим часом у журналі «Кадровик-01» та системі Експертус: Кадри.

Новація 3. Базові професійні назви робіт для медичних сестер доповнили варіантом «брат медичний». Тепер в трудовій книжці медсестри-чоловіка зможемо законно зазначити: Прийнятий братом медичним.

Новація 4. Замість директора і начальника філіалу (філії) у КП з’явилася узагальнена професійна назва роботи «Директор (начальник, завідувач, інший керівник) філіалу (філії)» з кодом 1210.1. Тепер завідувач філії у штатному розписі відповідатиме КП.

Нагадаємо, що посади «Завідувач філією» та «Заступник завідувача філією з навчально-виховної (навчальної, виховної) роботи» включено до Переліку посад педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 № 963, утім, базової назви в КП для цих посад не було.

Новація 5. До уваги кадровиків органів влади та ОМС. Змінився код професійних назв роботи «Адміністратор (органи державної влади та місцевого самоврядування)» та «Державний реєстратор». Замість 1229.3 — 2419.3. Потрібно внести зміни до посадових інструкцій та особових карток.

Докладно про всі новації, завдання та обов’язки за новими професіями, як вносити зміни до кадрових документів, щоб узгодити їх зі зміною № 9 — читайте найближчим часом у журналі Кадровик-01 та системі Експертус: Кадри.

Ознайомтеся зі змінами, скачайте повний текст Зміни № 9 до КП.

⇛ Як змінити назву посади відповідно до Зміни № 9 до КП ⇚

Ірина Іванченко,

шеф-редактор журналу «Кадровик-01», експертно-правової системи Експертус: Кадри,

національний експерт з професійної класифікації

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Класифікатор професій: чинний

Національний класифікатор України «Класифікатор професій» призначений для застосування всіма роботодавцями під час підготовки штатного розпису чи для запису про роботу у трудові книжки працівників. У статті ви знайдете відповідь на такі питання: як працювати з Класифікатором професій та здійснювати пошук по цьому Класифікатору, для чого необхідний діючий Класифікатор професій, як працює класифікатор професій «пошук по назві»?
184552

Зміна № 13 до Класифікатора професій — огляд

Затверджено Зміну 13 до Класифікатора професій ДК 003:2010 (наказ Мінекономіки від 16.01.2024 № 1410). Огляд показав, що Зміна 13 до Класифікатора професій стосується, здебільшого, професій IT-галузі. Детальний огляд Зміни 13 до КП — у цій статті.
2148

Зміна № 12 до Класифікатора професій: огляд змін

Наказом Мінекономіки від 23.06.2023 № 6312 була затверджена Зміна 12 до Класифікатора професій ДК 003:2010. У матеріалі проведемо огляд та аналіз чинних змін, розберемося, які професії виключили, змінили і додали в Класифікатор професій
1771

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді