Як реорганізувати науково-методичну установу в центр професійного розвитку педагогів. Рекомендації МОН

Районні, міські (районні у містах) ради мають реорганізувати підпорядковані їм районні (міські) науково-методичні центри (кабінети) у Центри до 1 вересня 2020 року.

Як реорганізувати науково-методичну установу в центр професійного розвитку педагогів. Рекомендації МОН

29 липня 2020 року Уряд Постановою № 672 «Деякі питання професійного розвитку педагогічних працівників» затвердив Положення про центр професійного розвитку педагогічних працівників (далі — Положення) та вніс зміни до окремих актів Уряду, що регулюють питання оплати праці та тривалості відпусток педпрацівників.

Центри професійного розвитку (далі — Центр) мають бути юридичними особами — комунальними бюджетними неприбутковими установами, не можуть функціонувати як структурні підрозділи інших установ, закладів, організацій і виконувати завдання, не передбачені Положенням про центр професійного розвитку педагогів.

Зміна № 9 до Класифікатора професій: що чекає на кадровикаЦентри будуть узагальнювати та поширювати інформацію про можливості професійного розвитку освітян: програми підвищення кваліфікації, вебресурси та інші інструменти, що стануть у нагоді професійному зростанню.

Центри орієнтовані на консультування, зокрема, за такими напрямами:

  • планування та визначення траєкторії професійного розвитку;
  • впровадження компетентнісного, особистісно орієнтованого, діяльнісного та інклюзивного підходів у навчанні;
  • застосування нових освітніх технологій;
  • організація освітнього процесу за різними формами, в т.ч. з використанням технологій дистанційного навчання.
Відповідно до рекомендацій МОН засновником Центру може бути будь-яка місцева рада. За своїм статусом Центри мають бути юридичними особами і не можуть функціонувати як підрозділи інших установ або закладів.

Засновники Центрів самостійно встановлюють порядок оголошення та проведення конкурсу на вакантні посади педагогічних працівників Центру. Загальні кваліфікаційні вимоги до осіб, які можуть бути прийняті на посади педагогічних працівників Центру, визначені у Положенні.

Наразі науково-методичні центри функціонують в одному з двох статусів — як структурний підрозділ або як самостійна юридична особа.

Якщо науково-методичний центр є структурним підрозділом, відповідний орган місцевого самоврядування або місцевий орган виконавчої влади повинен:

  • переглянути документи, на підставі яких функціонує такий підрозділ, та внести до них необхідні зміни або затвердити нову структуру та штатний розпис;
  • визначити осіб, які повинні попередити працівників підрозділу про звільнення у зв’язку зі скороченням чисельності або штату працівниківвнаслідок реорганізації;
  • визначити термін, з якого набирає чинності та застосовується відповідне рішення.
Штатний розпис: складаємо і затверджуємо

У разі припинення юридичної особи її засновник може прийняти одне з двох управлінських рішень — припинити її в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації.

Реорганізувати науково-методичний центр як юридичну особу можна лише після рішення органу місцевого самоврядування про створення Центру як нової юридичної особи, якому може передувати рішення про ліквідацію науково-методичного центру як юридичної особи.

Перелік повноважень та обов’язків засновника та директора Центру визначені Положенням. Безпосереднє керівництво діяльністю Центру здійснює його директор, який діє від імені Центру без довіреності. Контроль за дотриманням Центром вимог законодавства, зокрема Положення, здійснюють його засновник та відповідні органи управління у сфері освіти.

Олена Петровська

за матеріалами МОН

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46122

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33712

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22635

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді