Які подарунки можуть приймати держслужбовці? Роз’яснює Держпраці

Держслужбовець може прийняти подарунок до 2102 грн. Але за певних умов.

Які подарунки можуть приймати держслужбовці? Роз’яснює Держпраці


Головне управління Держпраці нагадало про обмеження для державних службовців отримувати подарунки. Держслужбовцю заборонено безпосередньо або через інших осіб вимагати, просити, одержувати подарунки для себе чи близьких їм осіб від юридичних або фізичних осіб:

  • у зв’язку із здійсненням діяльності, пов’язаної із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
  • якщо особа, яка дарує, перебуває в підпорядкуванні такого держслужбовця (ст. 23 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII (далі — Закон № 1700).
Які подарунки можуть приймати держслужбовці? Роз’яснює ДержпраціДізнайтеся, які подарунки доречні на ювілей керівнику

Закон № 1700 дозволяє прийняти подарунок, який відповідає загальновизнаним уявленням про гостинність, наприклад, сувенірну продукцію, пригощання їжею та напоями, запрошення на розважальні заходи, відшкодування транспортних витрат та проживання в готелі. Вартість подарунка не повинна перевищувати один прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на день прийняття подарунка, одноразово (для 2020 року —2102 грн). Сукупна вартість таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року, не повинна перевищувати двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатної особи на 1 січня того року, в якому прийнято подарунки (для 2020 року — 4204 грн).

Можна прийняти дорожчий подарунок, якщо його:

  • подарували близькі особи;
  • одержали як загальнодоступні знижки на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, бонуси.

Нагадаємо, що подарунок — грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надають/одержують безоплатно або за ціною, нижчою мінімальної ринкової, держслужбовцям або особам місцевого самоврядування (ч. 1 ст. 1 Закону № 1700).

Держслужбовця, який порушив ці обмеження, оштрафують на суму від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі — нмдг), а сам подарунок конфіскують (ст. 172-5 КпАП).

За повторне порушення протягом року:

  • держслужбовцю загрожує штраф у розмірі від 200 до 400 нмдг;
  • подарунок (пожертву) конфіскують;
  • держслужбовця позбавлять права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.

Запобігати корупції — обов’язок не лише органів влади, а й юридичних осіб.

Дотримуватись цього обов’язку юрособам допоможе призначення уповноваженого з антикорупційної діяльності, органам влади — створення уповноваженого підрозділу або обрання уповноваженої особи з питань запобігання та виявлення корупції.

Олена Петровська

за матеріалами Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Затвердження, погодження та призначення відповідального за антикорупційну програму юридичної особи

Яким вимогам має відповідати антикорупційна програма юридичної особи? Яку назву посади передбачити в штатному розписі для особи, відповідальної за її реалізацію? Чи можна поєднати виконання цієї функції з безпосередніми посадовими обов’язками? Про це і не тільки — тут і зараз
7344

Запобігання корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування

Ухвалене наприкінці 2014 року нове антикорупційне законодавство визначило стратегію антикорупційної політики держави, створило правові, організаційні й інституційні засади її діяльності у сфері запобігання та протидії корупції.
3475

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді