ВРУ прийняла за основу закон про перехід на електронні трудові книжки

Закон набуде чинності після того, як депутати розглянуть правки до закону та приймуть його в другому читанні. А поки що готуємось до переходу на електронний облік трудової діяльності працівників та проводимо аудит паперових трудових книжок.
ВРУ прийняла за основу закон про перехід на електронні трудові книжки


ВРУ 02.09.2020 прийняла за основу проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» (законопроєкт № 3623).

Законопроєкт пропонує внести зміни до КЗпП, Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та ряду інших законодавчих актів щодо запровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Аудит трудових книжок перед скануванням: з чого почати

Передбачають врегулювати механізм накопичення, обробки та використання цієї інформації, зокрема, для ведення трудових книжок, обчислення страхового стажу, укладення трудового договору, призначення пенсій та інших цілей, передбачених законодавством, доступу до цієї інформації осіб, якої вона стосується, а також за її згоди — третіх осіб.

Реєстр застрахованих осіб формує та веде Пенсійний фонд.

Планують, що ПФУ включить до реєстру застрахованих осіб відсутні відомості про трудову діяльність працівників протягом п’яти років з дня набрання чинності цим Законом на підставі відомостей, поданих страхувальником або застрахованою особою. Після завершення цих робіт наявні трудові книжки видадуть працівникам особисто під підпис.

Пенсію за віком призначатимуть автоматично (без звернення особи) у разі набуття застрахованою особою права на призначення пенсії за віком при досягненні пенсійного віку, на підставі відомостей, наявних в системі персоніфікованого обліку. У разі відсутності в системі персоніфікованого обліку даних про страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, територіальний орган ПФУ зобов’язаний буде інформувати застраховану особу про це та про необхідність їх подання.

Інформацію з Реєстру застрахованих осіб використовуватимуть для підтвердження:

  • основного місця роботи працівника згідно з поданою ним заявою;
  • права/спадщину на земельну частку (пай) члена колективного або іншого сільськогосподарського підприємства;
  • періодів навчання осіб в закладах вищої освіти, а також здобутої ними освіти, набутого стажу;
  • проходження стажування студентами і учнями вищих та професійно-технічних навчальних закладів;
  • складення Присяги державного службовця, прокурора, посадової особи місцевого самоврядування; присвоєння, зміни та позбавлення рангу державного службовця;
  • присвоєння, зміни або позбавлення дипломатичного рангу дипломатичного службовця;
  • інформації про трудову діяльність кандидатів на посади членів Кабінету Міністрів України, члена Рахункової палати, члена Вищої ради правосуддя, прокурорів, директора Українського інституту книги;
  • видачі, продовження та обліку листків непрацездатності тощо.

За інформацією ВРУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16400

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
122338

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
57138

Погодження обробки персональних даних для передачі сканкопії трудової книжки до Пенсійного фонду

Згода на обробку персональних даних для передання сканкопіїї трудової книжки на перший погляд є важливим кроком у процесі забезпечення відповідності законодавству та захисту особистої інформації. Однак чи потрібна згода на обробку персональних даних для сканкопіїї трудової сьогодні та яку форму вона має, — читайте у статті.
34263

Аудит трудових книжок

Аудит трудових книжок слід проводити, зокрема, коли на роботу оформився новий кадровик та перед тим як подавати скановані копії трудових книжок для оцифрування до Пенсійного фонду. Детально про випадки проведення аудиту трудових книжок та про дії роботодавця і працівника у разі втрати трудової книжки читайте у статті.
41897

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді