Обережно, подвійна загроза! Як підприємству вберегти працівників від одночасного зараження на COVID-19 та грип

Фахівцям кадрової служби необхідно донести до роботодавців та працівників важливість проведення вакцинації проти грипу у 2020 році. Масове інфікування працівників становить небезпеку для кожного особисто та для бізнесу в цілому.

Обережно, подвійна загроза! Як підприємству вберегти працівників від одночасного зараження на COVID-19 та грип

На своїй сторінці у Facebook колишня Міністр охорони здоров'я України Уляна Супрун наголосила:

«Вакцинація проти грипу у 2020 році набирає ще більшої значущості. Бо захворіти і на грип, і на COVID-19 одночасно це вже занадто. Але, на жаль, можливо».

COVID-19 поки що не збирається відступати, а це означає, що незабаром українці увійдуть в епідсезон, в якому циркулюватимуть два небезпечні віруси — SARS-CoV-2 та вірус грипу.

Це автоматично робить вакцину проти грипу та інші заходи безпеки важливими як ніколи.

Як запровадити вакцинацію від грипу на підприємстві

Коронакриза посилена вірусом грипу може призвести до проблем з особистим здоров’ям працівників, також знову зупинити бізнес. Крім того, може стати тягарем для системи охорони здоров’я. Додаткове навантаження впаде й на медичних працівників, й на пацієнтів, які лікуються від інших тяжких хвороб та ризикують залишитися без належної уваги лікарів.

Саме тому зараз дуже важливо ретельно дотримуватися усіх заходів безпеки і подбати про вакцинацію від грипу для себе, своєї родини, своїх працівників.

Відомо, що обидва віруси здебільшого передаються через респіраторні краплі.

Отже, стримувати поширення обох хвороб допоможе прийняття таких заходів безпеки:

За словами У. Супрун, протягом минулого епідсезону (2019/2020) на грип та ГРВІ перехворіли на 7,1% менше українців, аніж в попередні роки. Це закономірно, оскільки через пандемію ми вживали заходів безпеки та мільйони людей перебували вдома на карантині місяцями. Така ситуація не лише в Україні. Однак, дослідники попереджають, що слід бути обережними при інтерпретації цих даних, оскільки в час пандемії тестування на респіраторні віруси, не пов’язані з SARS-CoV-2, проводили значно менше, ніж зазвичай.

Обережно, подвійна загроза! Як підприємству вберегти працівників від одночасного зараження на COVID-19 та грипДізнайтеся, як діяти, якщо на роботу прийшов хворий працівник або стало зле на роботі

Тож не розслабляємося та готуємося захищатися. Є спокуса покластися на долю й нічого не робити, адже в цей шалений 2020 рік вже стільки трапилося такого, що ми не здатні контролювати. Але прості речі можуть бути дуже дієвими, якщо їх робитиме кожен із нас. Не ігноруйте заходів безпеки.

Перше — вакцинуйтеся проти грипу. Так, вакцина проти грипу не захистить вас від COVID-19 і не гарантує 100% захисту від грипу. Але навіть якщо працівник захворіє на грип, завдяки щепленню хвороба мине без тяжких ускладнень, серед яких може бути госпіталізація та навіть смерть.

За бажанням роботодавець може організувати щеплення працівників на підприємстві власним коштом.

Щеплюватися можна протягом всього епідсезону — з осені й до весни. Але чим раніше, тим краще.

Ці вакцини держава не купує для громадян, але витратити на них власні кошти справді варто.

Вакцинуватися необхідно перед кожним епідсезоном, оскільки вірус грипу мутує, що потребує зміни в вакцині. Після вакцинації імунітет зазвичай формується протягом двох-трьох тижнів. Якщо в цей період людина заразиться вірусом грипу, то захворіти можна. Через це важливо не затягувати з вакцинацією, а зробити щеплення до початку сезону.

Ускладнення від хвороби є найбільш небезпечним наслідком грипу та у деяких випадках призводять до смерті людини.

Однак, обов’язково всі рішення обговорюйте зі своїм сімейним лікарем.

Пам'ятайте, що не менш важливим за вакцинацію є дотримання простих заходів безпеки, а саме:

  • часто та ретельно мийте руки. Найкраще це робити звичайними водою та милом. Якщо поруч їх немає — обробляйте спиртовмісним антисептиком.
  • Дотримуйтеся фізичної дистанції. Намагайтесь менше часу перебувати в місцях великого скупчення людей. Одягайте захисну маску в громадських місцях.
  • При чханні або кашлі закривайте рот і ніс внутрішнім згином ліктя.
  • При перших симптомах ГРВІ — залишайтеся вдома та подзвоніть своєму сімейному лікарю!

З початком сезону респіраторних вірусів 2020 року будь-який пацієнт, який має неспецифічні ознаки респіраторної вірусної інфекції, повинен пройти тестування на SARS-CoV-2.

До винайдення вакцини від COVID-19, в нас є лише два способи як ми можемо захистити себе: вакцинація проти грипу і дотримання заходів безпеки.

Якщо працівники можуть виконувати роботу дистанційно, подбайте про організацію такої роботи завчасно.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
92

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
26099

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
47857

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34206

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23167

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді