Державна служба зайнятості переймається не лише роботою, а й відпочинком українців

Задля продуктивної праці колективу фахівцям кадрової служби варто звернути увагу роботодавців та працівників на ТОП-5 порад від Державної служби зайнятості.

Державна служба зайнятості переймається не лише роботою, а й відпочинком українців


Часом роботодавці вважають відпочинок бездіяльністю або проявом лінощів. Проте саме відпочинок може слугувати джерелом продуктивної праці. Не лише тривала відпустка працівника, а й перерва протягом дня можуть додати йому завзяття. На думку фахівців Державної служби зайнятості (ДСЗ), разом із терміном «наукова організація праці» можна вводити в обіг термін «наукова організація відпочинку». Адже тут треба знати певні закономірності. Тобто, відпочинок працівникам дається не настільки легко, як може здатися на перший погляд.

Як надати щорічну основну відпустку

ТОП-5 порад для працівників від Державної служби зайнятості

1. Звільнити мозок й стимулювати творче мислення здатний активний відпочинок. Не концентруватися на якихось робочих думках особливо складно для людей розумової праці. Зараз не кожен може дозволити собі вимкнути гаджет, а «вимкнути свідомість» — ще складніше. Звичайна прогулянка стимулює приплив крові до мозку. Можливо, ходіння вулицями не розвиває аналітичне мислення, однак така проста фізична активність приносить нові думки. Подейкують, що Чарльз Дарвін мав доріжку, якою завжди прогулювався в пошуку ідей. Фахівці ДСЗ радять спробувати прогулянки без телефону.

2. Для декого з працівників способом «підзарядки» може стати короткий сон протягом дня. Навіть 20 хв сну допоможуть краще сконцентруватися на задачах, адже дрімання краще за кофеїн стимулює роботу мозку.

Державна служба зайнятості переймається не лише роботою, а й відпочинком українцівДізнайтеся, чи може працівник продовжити (оформити) відпустку без збереження зарплати за згодою сторін на час карантину до 31.10.2020

3. Потрібно запобігати перепрацюванням, через які робота стає більш стресовою й менш інновативною. Пропозиція – перестати працювати лише в потрібний момент: коли побачите свій наступний крок, але вирішите залишити його до завтра. Ернест Хемінгуе́й був завзятий прихильником цієї практики, і багато відомих письменників дотримувалися його порад «завжди зупинятися, коли знаєш, що буде далі». Зберігши енергію, вам буде легше приступити до роботи наступного дня.

4. Проводьте перерву з колегами. Самому нелегко відірватися від комп’ютера. Тому краще – домовитися колективно сходити кудись в обід. Приміром, відвідувати раз на тиждень ресторан неподалік офісу, звичайно дотримуючись карантинних обмежень.

5. Слідкуйте за режимом. Пам’ятайте, що робота й відпочинок не суперечливі елементи, а навпаки, вони доповнюють і підсилюють один одного. Індивідуальне комбінування цих елементів у вашому графіку – запорука успіху.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
99

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
26122

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
47958

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34229

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23190

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді