Надбавку за вислугу років державним службовцям зменшать, а місячних премій взагалі не буде

Кабмін підготував системні зміни до законодавства про державну службу.

Надбавку за вислугу років державним службовцям зменшать, а місячних премій взагалі не буде

У Верховній Раді 17 вересня 2020 зареєстровано урядовий проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення проходження державної служби» (далі — проєкт Закону) № 3748 від 26.06.2020.

НАДС проєктом Закону пропонує внести зміни до законодавчих актів України, що стосуються вступу на державну службу, її проходження та припинення.

Надбавку за вислугу років державним службовцям зменшать, а місячних премій взагалі не будеДізнайтеся, коли державному службовцю присвоїти ранг — під час чи після випробування

Урядовці пропонують підвищити розмір посадового окладу (фіксованої частини) за рахунок перенесення до нього надбавки за ранг; зменшити граничний розмір надбавки за вислугу років; запровадити окрему класифікацію посад державної служби; скоротити вакантні посади для оптимізації штатної чисельності державних органів.

Проєкт Закону передбачає механізми кар’єрного просування державних службовців та можливість переведення на вищі посади державної служби протягом одного року після отримання відмінної оцінки за результатами щорічного оцінювання.

Дисциплінарну відповідальність державних службовців за повторне вчинення дисциплінарних проступків пропонують посилити шляхом застосування більш суворого виду стягнення (догана ➤ неповна службова відповідність ➤ звільнення).

Також законодавці пропонують наділити суб’єкт призначення правом звільнити держслужбовця у разі виявлення невідповідності працівника займаній посаді внаслідок недостатньої професійної компетентності.

З КЗпП виключать статтю про порядок вивільнення державних службовців. Закон України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII є спеціальним нормативно-правовим актом, який регламентує вступ на державну службу, її проходження та припинення, тож всі правові норми мають міститися саме в ньому.

Також зміни до Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII передбачають оптимізацію процедури проведення спеціальної перевірки.

Як обчислити стаж державної служби

Проте, висновок Головного науково-експертного управління апарату ВРУ передбачає, що законопроєкт потребує суттєвого доопрацювання.

Низку зауважень викликають новели проєкту, що стосуються оплати праці держслужбовців.

Проєкт Закону передбачає виключення із структури заробітної плати таких складових, як:

  • надбавка за ранг;
  • місячна премія (залишається тільки квартальна);
  • додаткові стимулюючі виплати.

За таких обставин стає незрозумілим значення рангів держслужбовців, оскільки вони жодним чином не характеризуватимуть їх службову діяльність.

Надбавку за вислугу років зменшать з 3 до 2 відсотків посадового окладу, але не більше 30 відсотків посадового окладу (зараз — 50 відсотків). Окрім того, мінімальний розмір посадового окладу на посаді державної служби залежатиме від встановленого прожиткового мінімуму для працездатних осіб — найнижчий залишиться на рівні двох прожиткових мінімумів.

Автори законопроєкту передбачають, що його реалізація не потребує додаткового фінансування з державного чи місцевого бюджетів.

Олена Петровська

за матеріалами ВРУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64040

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40278

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563669

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44279

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43378

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді