Дві доби до призову на строкову службу — час підготуватися і розвінчати кадрові міфи

01.10.2020 стартує призов на строкову військову службу. Кадровику-початківцю радимо опанувати алгоритм дій. Кадровику із досвідом — освіжити у пам’яті, а радше скачати, щоб були напохваті, зразки наказів, які доведеться оформлювати.
Дві доби до призову на строкову службу — час підготуватися і розвінчати кадрові міфи

Майже третина кадровиків упевнена, що призов на строкову військову службу (далі — служба) стройовим кроком пройде повз їхнє підприємство. Адже таких юних хлопчиків на підприємстві немає. Це лише один із міфів, який варто розвінчати для себе.

Чи надавати списки призовників на вимогу військкомату

Міф 1. Мене це не обходить.

Дійсно, 18-тирічні працівники — явище непоширене. Але призвуть у першу чергу не їх.

На службу призивають придатних за станом здоров’я громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку права на звільнення або відстрочку від призову на строкову службу (ч. 1 ст. 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII; далі — Закон № 2232). Але у першу чергу призвуть тих працівників, які вже скористалися правом на відстрочку, або яких «не знайшли» у попередні призови (абз. 3 п. 57 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою КМУ від 21.03.2002 № 352 ). Насамперед військкомат цікавитимуть працівники віком 26 років, а вже потім — молодші. Тож призвати можуть саме тих, на чию роботу під час карантину розраховувало підприємство. Інша справа — скількох.

Міноборони цієї осені хоче бачити 13 570 призовників. Із них до ЗСУ потраплять 7 500, до Державної спеціальної служби транспорту — 600, до Державної прикордонної служби — 500, до Нацгвардії — 4 970. Кількість призовників за регіонами — різна: найменше призвуть у Донецькій, Луганський, Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях. Найбільше — у Харківській, Одеській, Київській. Так Уряд визначив розпорядженням від 23.09.20202 № 1150-р. Призовна компанія коштуватиме Держбюджету понад 65,2 млн грн.

Міф 2. Призов тільки починається, часу через край, допоки військкомат «розкачається».

Військкомати не просто готові до активних дій, а вже й почали «прихований призов». Наразі вони викликають не з метою виконання заходів, пов’язаних із призовом, а, наприклад, задля звіряння військово-облікових даних. Військкомати навесні були у скрутному становищі із призовом через карантин, тож можете бути певні — поки всі регіони не потрапили до «червоної» зони, робота з призову кипітиме.

Міф 3. До військкомату не можуть викликати 17-тирічного

Ще й як можуть. Працівнику на дату виклику його на призовну дільницю може бути 17 років, але до військової частини військовий комісаріат відправить його після досягнення 18-річного віку. Тож у зоні уваги кадровика не лише працівники, яким до кінця року не виповниться 27, а й ті, кому до кінця року виповниться 18.

Не забудьте дотримати процедури оповіщення, якщо розпорядження про виклик працівника до військкомату надійде на підприємство.

Як оповістити працівника про виклик на призовну дільницю

Міф 4. Роботодавець мусить забезпечити прибуття на призовну дільницю працівника, якого призивають на службу

Саме цього вимагатиме військкомат, спираючись, до речі, на Закон № 2232. Все правильно, але не ведіться на це. Роботодавець — не поліція і забезпечити явку не може і не мусить.

Міф 5. З призваним на службу працівником можна домовитися про звільнення, щоб не платити середній заробіток. Це безпечно.

Якби ж то. Звичайно, не йдеться про те, що не можна звільнити працівника за власним бажанням або угодою сторін. Проте зауважте на перестороги експертів. Адже ніхто не застрахований, що за час служби працівнику вкладуть у вуха, що він втратив купу грошей. Найбільш завзяті потім звертаються до суду і Держпраці, мотивуючи, що роботодавець увів їх в оману. Держпраці потім прийде із перевіркою та притягне роботодавця до відповідальності, а суди поновлюють таких осіб на роботі. Якщо не хочете мати клопіт із судовим спором, перевіркою, поновленням на роботі — отримайте приписку на заяві про звільнення, що працівник повідомлений про гарантії працівникам, призваним на службу. І борони Боже звільняти з роботи у зв’язку із вступом на службу на підставі пункту 3 статті 36 КЗпП.

Коментар експертів експертно-правової системи «Експертус Кадри»

Вже цього року бачимо нову тенденцію — на службу призивають меншу кількість чоловіків. Так Генштаб поступово збільшує кількість контрактників, рухаючись у напряму створення професійної армії.

Проте призов не скасовують. Дотримати законодавства і скласти кадрові документи зможете за алгоритмом, який допоможе:

Юлія Видиборець,

головний редактор експертно-правової системи «Експертус Кадри»

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Заміна призваного працівника

Хоча в період дії воєнного стану на строкову військову службу не призивають, можете скористатись цим алгоритмом при заміні мобілізованого працівника. В заявах та наказах не вказуйте лише, що це строкова військова служба.
5568

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24490

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10204

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді