Скільки коштуватимуть кавуни і томати, зібрані неоформленими працівниками

Держпраці активно перевіряє дотримання трудового законодавства у сферах з поширеною тіньовою зайнятістю. Сільське господарство — одна з них. Якщо на використанні незадекларованої праці упіймає інспектор, зібраний врожай стане «безцінним». Тож не забудьте правильно оформити трудові відносини із сезонними працівниками.

Скільки коштуватимуть кавуни і томати, зібрані неоформленими працівниками

Держпраці повідомляє, що на Херсонщині активізовано роботу щодо подолання фактів використання незадекларованої праці. Однією з найбільш ризикованих сфер регіону є сільське господарство. Зокрема, в період польових робіт зростає кількість зайнятого населення, яке з офіційного сектору економіки переходить до тіньового.

☀️ Як оформлювати трудові відносини із сезонними працівниками

Так, під час інспекційних відвідувань фізичних осіб, які не зареєструвалися як суб’єкти господарювання в держорганах, але у своїй діяльності використовують найману працю, було виявлено 77 неоформлених працівників. 52 з них збирали врожай томатів, а 25 — урожай бахчевих культур.

За результатами контрольних заходів фізичним особам внесено приписи на усунення виявлених порушень. Матеріали перевірок передано до ДПС та правоохоронних органів для вжиття заходів.

Увага! Провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання, відповідно до ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладення штрафу від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

Нагадаємо: якщо тривалість сезонних робіт перевищує шість місяців, із працівниками укладають «звичайні» (п. 2, 3 ст. 23 КЗпП) строкові трудові договори.

Працівника, з яким укладають трудовий договір на виконання сезонних робіт, попереджають про тривалість і характер роботи одразу при укладенні договору, а в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу зазначають, що працівник прийнятий на сезонну роботу.



Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16397

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163829

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1379

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді