Роботодавець не видав вчасно трудову книжку? Сплатить штраф

Навіть якщо працівник не звернеться до суду для захисту своїх прав, роботодавець сплатить штраф за порушення законодавства про працю.

Роботодавець не видав вчасно трудову книжку? Сплатить штраф


В ситуаціях, коли роботодавець не видає колишньому працівнику трудову книжку, законодавець повністю на стороні працівника.

Не стала винятком і постанова Амур-Нижньодніпровського райсуду м. Дніпропетровська у справі № 199/5810/20 (провадження 3/199/3170/20) від 25.09.2020.

Під час інспекційного відвідування ТОВ «Омега-СКС» було виявлено порушення ч. 1 ст. 47 КЗпП та п. 4.2 «Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників», затвердженої наказом Мінсоцполітики, Мін’юсту від 29.07.1993 № 58 трудові книжки працівникам в день звільнення не видані, письмові повідомлення про необхідність отримання трудової книжки не надіслані.

☝️ Які документи видати працівнику, що звільняється

На підставі протоколу про адміністративне правопорушення, акту інспекційного відвідування, припису про усунення виявлених порушень та копії книги обліку руху трудових книжок і вкладишів до них суддя визнав директора ТОВ «Омега-СКС» винним у порушенні ч. 1 ст. 41 КУпАП (інші порушення вимог законодавства про працю) та наклав штраф у розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — 510 грн. Директору доведеться сплатити й судовий збір 420 грн.

Олена Петровська

за матеріалами Єдиного державного реєстру судових рішень

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірки Держпраці скасовано: чи правда?

Набрала законної сили постанова Шостого апеляційного адміністративного суду м. Києва. Від 14.05.2019 втратили чинність Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю. Чи можливі тепер перевірки Держпраці: роз'яснення з посиланням на нормативно-правові акти.
8015

Судова реформа 2016: яких змін очікувати

Нині в Україні триває судова реформа , яка передбачає оновлення законодавства. Зокрема, прогнозується повне реформування системи судоустрою; імплементація оновлених конституційних засад правосуддя на законодавчому рівні для забезпечення незалежності (деполітизації) судової влади; посилення відповідальності судової влади перед суспільством; запровадження нових механізмів формування та кадрового оновлення суддівського корпусу
2635

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді