Не оформили працівника офіційно — ласкаво просимо до суду

Дізнайтеся самі та попередьте керівника, що крім штрафів, чекає на вас за використання тіньової праці.

Не оформили працівника офіційно — ласкаво просимо до суду


Управління Держпраці у Чернівецькій області нагадало, що за статтею 24 КЗпП роботодавець не вправі допустити до роботи працівника без укладення з ним трудового договору та відповідного повідомлення ДПС.

Допуск працівника до роботи без належного оформлення — грубе порушення законодавства про працю, за яке на роботодавця чекає фінансова, адміністративна, а в окремих випадках — кримінальної відповідальності.

⚡️ Кримінальна відповідальність за порушення у сфері праці

Суб’єкти господарювання, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в 10 МЗП (50 000 грн) в разі:

  • фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту),
  • оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві,
  • виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків.

Повторне порушення упродовж 2 років стане у 30 МЗП (150 000 грн) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Одночасно відповідно до статті 232 КЗпП — «Трудові спори, що підлягають безпосередньому розглядові в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах», а також статті 235 КЗпП— «Поновлення на роботі, зміна формулювання причин звільнення, оформлення трудових відносин з працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, та встановлення періоду такої роботи», кожен громадянин, у разі порушення його соціальних та трудових прав, має можливість звернутися до судової інстанції з повідомленням щодо оформлення трудових відносин та встановлення періоду роботи.

Трудовий договір чи договір підряду:

При винесенні рішення щодо оформлення трудових відносин з працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, при направленні заяви у відповідні органи, суд одночасно ухвалює рішення про нарахування та виплату такому працівнику зарплати у розмірі не нижче середньої за відповідним видом економічної діяльності у регіоні у даному періоді без урахування фактично виплаченої заробітної плати, про нарахування та сплату відповідно до законодавства податку на доходи фізичних осіб та суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за встановлений період роботи.

Держпраці зауважує: доказами факту роботи працівника у суб’єкта господарювання у суді можуть бути письмові, фото, аудіо та відео докази, покази свідків.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10126

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26978

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30875

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді