Чи можна звільнити працівника під час лікарняного? Верховний суд змінив свою думку

Роботодавець може розірвати трудовий договір з працівником з підстав, передбачених контрактом, якщо визначить дату звільнення як перший день після закінчення періоду тимчасової непрацездатності.

Чи можна звільнити працівника під час лікарняного? Верховний суд змінив свою думку

Таку позицію містить постанова Верховного Суду (ВС) у справі № 205/4196/18 (провадження № 14-670 цс 19) від 15.09.2020.

Позивач у цій справі працював за контрактом на посаді директора державного підприємства. За порушення умов контракту був звільнений під час тимчасової непрацездатності. Колишній працівник просить суд визнати незаконним і скасувати наказ про звільнення, поновити його на посаді та стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу.

⛔️ Коли можна звільняти працівника під час хвороби, а коли — ні

Суд першої інстанції позов задовольнив. Апеляційний суд скасував це рішення, відмовив у задоволенні позову та зауважив, що на позивача, з яким трудовий договір припинений з підстав, передбачених у контракті (п. 8 ч. 1 ст. 36 КЗпП), заборону звільнення працівника у період тимчасової непрацездатності (ч. 3 ст. 40 КЗпП) не поширюють. Позивач подав касаційну скаргу.

Під час розгляду справи ВС відступив від висновків, викладених у попередніх постановах (від 26.12.2012 у справі № 6-156цс12, від 23.01.2013 у справі № 6-127цс12, від 16.03.2020 року у справі № 640/10761/14-ц).

ВС зазначив, що заборону звільнення працівника у період тимчасової непрацездатності (ч. 3 ст. 40 КЗпП) поширюють на випадки припинення контракту з працівником за п. 8 ч. 1 ст. 36 КЗпП. У разі порушення цієї гарантії щоби виправити помилку роботодавець повинен змінити дату звільнення працівника та визначити її як перший день після закінчення періоду тимчасової непрацездатності.

Суд зважив на факти порушення позивачем умов контракту, встановлені апеляційним судом, та частково задовольнив вимоги касаційної скарги: ухвалив рішення, яким змінив дату звільнення позивача та відмовив у його поновлені на посаді.

Олена Петровська

за матеріалами Єдиного державного реєстру судових рішень

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірки Держпраці скасовано: чи правда?

Набрала законної сили постанова Шостого апеляційного адміністративного суду м. Києва. Від 14.05.2019 втратили чинність Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю. Чи можливі тепер перевірки Держпраці: роз'яснення з посиланням на нормативно-правові акти.
7879

Судова реформа 2016: яких змін очікувати

Нині в Україні триває судова реформа , яка передбачає оновлення законодавства. Зокрема, прогнозується повне реформування системи судоустрою; імплементація оновлених конституційних засад правосуддя на законодавчому рівні для забезпечення незалежності (деполітизації) судової влади; посилення відповідальності судової влади перед суспільством; запровадження нових механізмів формування та кадрового оновлення суддівського корпусу
2494

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді