Скорочений та неповний робочий час: коли, як і кому встановлюють

Скорочений та неповний робочий час: коли, як і кому встановлюють

⏰ Норми робочого часу на 2021 рік

Управління Держпраці у Кіровоградській області нагадало, що робочий час за тривалістю умовно можна поділити на три види:

  • нормальний, коли тривалість робочого часу працівників встановлена 40 годин на тиждень;
  • неповний, при якому робочий час становить меншу кількість годин, ніж встановлено нормативно-правовими актами;
  • скорочений — час, протягом якого працівник повинен виконувати свої трудові функції, але оплата праці такого працівника проводиться в повному розмірі.

Скорочений робочий час встановлюється:

  • для працівників віком від 16 до 18 років — 36 годин на тиждень;
  • для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) — 24 години на тиждень;
  • для працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці, — не більш як 36 годин на тиждень;
  • для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших) — скорочена тривалість робочого часу встановлюється законодавством.

За угодою між працівником і роботодавцем неповний робочий день або неповний робочий тиждень може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом.

Неповний робочий час може встановлюватись на конкретний строк і без зазначення строку.

Увага! Обов’язково на прохання працівника неповний робочий час встановлюється для вагітних жінок, жінок, що мають дітей віком до 14 років, дитину-інваліда, для догляду за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку.

За згодою роботодавця неповний робочий час може запроваджуватися і для інших категорій працівників. Тобто роботодавець має право, але не зобов’язаний задовольняти працівника про встановлення неповного робочого часу, окрім випадків, визначених КЗпП.


Оплата праці при встановленні неповного робочого часу провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Якщо ініціатором запровадження неповного робочого часу є роботодавець, про зміни він має попередити працівників не менше, ніж за два місяці, адже це зміна істотних умов праці.

Коли неповний робочий час встановлюється за бажанням працівника, то попереджувати працівника за два місяці не потрібно, і неповний робочий час може бути запроваджений з будь-якого моменту.

У заяві про встановлення неповного робочого часу працівник має зазначити:

  • вид неповного робочого часу (неповний робочий день чи неповний робочий тиждень),
  • режим роботи під час неповного робочого часу (час початку та закінчення роботи),
  • період, на який встановлюється неповний робочий час тощо.
Зразки заяв про встановлення неповного робочого часу на прохання працівника

До працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу, не застосовується норма ст. 53 КЗпП України, стосовно скорочення тривалості робочого дня напередодні святкових і неробочих днів на одну годину як при 5-денному, так і при 6-денному робочому тижні. Тобто тривалість їх роботи напередодні святкових і неробочих днів не скорочується на одну годину.

Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою жодних обмежень обсягу трудових прав працівників (ст. 56 КЗпП). Таким чином, працівники, що працюють на умовах неповного робочого часу, мають право на відпустку повної тривалості, на соціальні виплати, зокрема, допомогу з тимчасової непрацездатності у звичайному порядку.

Увага! Запис про те, що працівник працює на умовах неповного робочого часу, до трудової книжки не заноситься.

Замість резюме

Неповний робочий день може встановлюватись за згодою сторін будь-якому працівнику, а скорочений — встановлюється законодавством тільки для окремих категорій працівників.

При неповному робочому дні праця оплачується пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку, а при скороченому робочому дні — як за повний робочий день.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Виробничий календар на вересень 2024

Виробничий календар на вересень 2024 — надійний помічник кадровика. Ви точно не пропустите фахові заходи, правильно визначите тривалість робочого часу у вересні 2024 та кількість робочих і вихідних днів. Також зможете прикрасити робочий стіл тематичними заставками.
10648

Виробничий календар 2024

Діє Закон, що продовжує воєнний стан до 10 листопада. Скачайте виробничий календар на 2024 рік для п’ятиденки та шестиденки від провідного експерта із трудового законодавства — Олени Петровської.
102557

Виробничий календар 2025

Норми тривалості робочого часу для п’ятиденки і шестиденки на 2025 рік обчислила провідний експерт із трудового законодавства Олена Петровська.
6824

Виробничий календар кадровика на серпень 2024

Зустрічайте останній місяць літа з нашим календарем. Тут знайдете норму робочого часу у серпні, не пропустите дати звітності та зможете зареєструватися на фахові заходи. Також скачаєте чудовий фон для робочого столу вашого ПК
8370

Право чоловіка на декретну відпустку

Права чоловіків на декретну відпустку — гарантія соціальної та гендерної рівності. Декретні для чоловіків все частіше стають звичним явищем, що не викликає зайвої уваги ні роботодавців, ні працівників.
4924

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді