Мінекономіки затвердило профстандарт гірника на допоміжних роботах в шахтах

Гірник на допоміжних роботах в шахтах здійснює роботи з утримання, ремонту, перекріплення, погашення горизонтальних, похилих та вертикальних гірничих виробок, виробок в складних гірничо-геологічних умовах, обладнання та утримання рейкових колій, систем шахтного водовідливу, управління допоміжним гірничошахтним обладнанням

Мінекономіки затвердило профстандарт гірника на допоміжних роботах в шахтах

Мінекономіки наказом від 25.08.2020 № 1623 затвердило професійний стандарт «Гірник на допоміжних роботах в шахтах».

Згідно з Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» професійна назва робіт «Гірник на допоміжних роботах в шахтах» (код КП 7111) належить до кваліфікованих робітників з інструментом.

☝️ Перелік затверджених професійних стандартів

Професійна кваліфікація:

  • гірник на допоміжних роботах в шахтах з підтримки гірничих виробок, експлуатації, технічного обслуговування гірничошахтного обладнання (3 кваліфікаційний розряд);
  • гірник на допоміжних роботах в шахтах з перекріплення, ремонту, погашення горизонтальних гірничих виробок (4 кваліфікаційний розряд);
  • гірник на допоміжних роботах в шахтах з підтримання та ремонту похилих гірничих виробок (5 кваліфікаційний розряд);
  • гірник на допоміжних роботах в шахтах з підтримання та ремонту вертикальних гірничих виробок (6 кваліфікаційний розряд).

Робота гірником на допоміжних роботах в шахтах не потребує державної сертифікації.

Гірник на допоміжних роботах в шахтах підпорядковується безпосередньому керівнику (начальнику дільниці, старшої особи змінного нагляду дільниці, гірничому майстру, бригадиру, ланковому).

Також професійний стандарт містить інформацію:

  • про умови праці;
  • про засоби захисту;
  • про умови допуску до роботи за професією;
  • про документи, що підтверджують професійну та освітню кваліфікацію, її віднесення до рівня Національної рамки кваліфікацій (НРК);
  • про навчання та професійний розвиток;
  • про нормативно-правову базу, що регулює професійну діяльність;
  • про загальні компетентності;
  • про перелік трудових функцій, їх умовні позначення;
  • про опис трудових функцій (трудові функції; предмети та засоби праці, професійні компетентності; знання, уміння та навички).

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
172372

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
6021

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10694

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10709

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді