Як оплатити виконання обов’язків тимчасово відсутнього держслужбовця? Роз’яснює НАДС

Виконання керівником структурного підрозділу (заступником керівника) обов’язків за вакантною посадою держслужбовця цього структурного підрозділу або на час його тимчасової відсутності не оплачують.
Як оплатити виконання обов’язків тимчасово відсутнього держслужбовця? Роз’яснює НАДС

⚡️ Працівник захворів на ковід: 4 кроки для кадровика

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» від 19.09.2019 № 117-IX з переліку складових зарплати держслужбовця, зазначених у статті 50 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі – Закон про держслужбу), була виключена виплата за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього держслужбовця та виплата за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків за вакантною посадою (пп. 4 і 5 ч. 2 ст. 50 Закону про держслужбу).

Як проводити такі виплати роз’яснює НАДС у своєму листі «Щодо виконання обов’язків тимчасово відсутнього державного службовця» від 10.08.2020 № 5738/13-20.

Для забезпечення безперебійного функціонування держоргану одночасно з прийняттям рішення про оголошення конкурсу на зайняття вакантної посади держслужби до призначення особи на таку посаду суб’єкт призначення може прийняти рішення (ч. 7 ст. 31 Закону про держслужбу):

  • про тимчасове покладення виконання обов’язків за вакантною посадою держслужби категорії "А" на одного із заступників або на одного з керівників самостійних структурних підрозділів цього державного органу;
  • про тимчасове покладення виконання обов’язків за вакантною посадою керівника самостійного структурного підрозділу на одного із держслужбовців, які працюють у відповідному структурному підрозділі державного органу;
  • про тимчасовий розподіл обов’язків за іншими вакантними посадами держслужби між держслужбовцями, які працюють у відповідному структурному підрозділі державного органу.

Строк тимчасового виконання обов’язків за вакантною посадою держслужби не може перевищувати три місяці.

На час виконання обов’язків за вакантною посадою держслужби здійснюють виплату, передбачену частиною четвертою статті 52 Закону про держслужбу, крім випадку покладення виконання обов’язків на відповідного заступника.

Виконання обов’язків тимчасового відсутнього держслужбовця оплачують відповідно до частини третьої статті 52 Закону про держслужбу.

НАДС зазначає, що виконання обов’язків тимчасово відсутнього держслужбовця, який обіймає посаду держслужби категорії «Б», або виконання обов’язків за вакантною посадою держслужби категорії «Б» може бути покладено як на держслужбовця, який обіймає посаду держслужби категорії «Б», так і держслужбовця, який обіймає посаду держслужби категорії «В».

Виплати, передбачені статтею 52 Закону про держслужбу, є обов’язковими.

Який мінімальний розмір доплати за виконання обовʼязків тимчасово відсутнього працівника

Виплату держслужбовцям, між якими здійснено розподіл обов’язків за вакантною посадою, встановлює керівник держслужби за поданням безпосереднього керівника пропорційно додатковому навантаженню за рахунок економії фонду посадового окладу за відповідною посадою в розмірі посадового окладу, встановленого за цією посадою, в залежності від відпрацьованого часу (кількості днів, коли особа виконувала обов’язки за вакантною посадою).

Виплату держслужбовцю, на якого покладено виконання обов’язків тимчасово відсутнього держслужбовця, встановлює керівник держслужби за поданням безпосереднього керівника у розмірі 50 відсотків посадового окладу тимчасово відсутнього держслужбовця у відповідності до частини третьої статті 52 Закону про держслужбу.

Однак, на думку НАДС, керівник підрозділу (заступник керівника) має володіти знаннями, вміннями і навичками, необхідними для виконання завдань, покладених на цей підрозділ. У зв’язку з чим при виконанні керівником структурного підрозділу (заступником керівника) обов’язків за вакантною посадою держслужбовця цього структурного підрозділу або на час його тимчасової відсутності виплати не проводять.

НАДС інформує, що його листи мають лише роз’яснювальний (інформаційний) характер і не встановлюють правових норм.

Олена Петровська,
експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
63977

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40266

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563319

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44270

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43331

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді