Відсторонення працівника від роботи: оплачувати чи ні?

Відповідь залежить від причин, через які працівника було тимчасово усунуто від виконання трудових обов’язків.
Відсторонення працівника від роботи: оплачувати чи ні?


Управління Держпраці у Кіровоградській області нагадало, що стаття 46 КЗпП регламентує причини, за яким роботодавець може відсторонити працівника від роботи, а саме:

  • у разі появи його на роботі у нетверезому стані, стані наркотичного або токсичного сп’яніння;
  • у разі відмови або ухилення від обов’язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони;
  • в інших випадках, передбачених законодавством.

При відстороненні від роботи трудові відносини з працівником не припиняються, він лише тимчасово не допускається до виконання своїх трудових обов’язків.

✍ Як звільнити за появу на роботі в нетверезому стані

Оскільки зарплата виплачується за виконану роботу (ст. 94 КЗпП, ст. 1 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995р. №108/95-ВР), відсторонення від роботи повинно було б здійснюватися без збереження заробітної плати. Проте, законодавство передбачає окремі випадки, коли заробітна плата у разі відсторонення від роботи зберігається або працівникові виплачується допомога відповідно до державного соціального страхування.

Так, відсторонюються від роботи працівники, які є носіями збудників інфекційних захворювань, хворі на небезпечні для оточуючих інфекційні хвороби, або особи, які були в контакті з такими хворими, з виплатою у встановленому порядку допомоги з соціального страхування (ст. 7, 26 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994р. №4004-ХІІ).

Відсторонення від роботи оформляється наказом (розпорядженням) роботодавця, з викладенням підстав та строків відсторонення, з яким працівник має ознайомитись негайно під розпис.

Держпраці зауважує: працівник має право оскаржити наказ про відсторонення від роботи у встановленому законом порядку.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Крім того, працівник після відсторонення від роботи може бути тимчасово або постійно переведений на іншу роботу, приміром, за результатами обов’язкового медичного огляду, якщо в медичному висновку буде зазначено про неспроможність працівника виконувати передбачену трудовим договором роботу внаслідок стану здоров’я.

Увага! Невиконання працівником у встановлений термін вимог, які були підставою для законного його відсторонення від роботи, дає право власнику або уповноваженому ним органу притягнути працівника до дисциплінарної відповідальності, у тому числі розірвати з ним трудовий договір.

Тож відсторонення працівника від роботи може передувати звільненню працівника, зокрема за пунктом 7 частини першої статті 40 КЗпП у зв’язку з появою на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відсторонення працівника від роботи

Статтею 46 КЗпП передбачено відсторонення працівника від роботи у певних випадках. Про поняття, підстави та порядок відсторонення працівника від роботи, про відсторонення від роботи під час воєнного стану, читайте у статті.
11557

Як відсторонити від роботи невакцинованого працівника

МОЗ зобов’язав вакцинуватися від ковіду працівників певних закладів та установ. Першими мають вакцинуватися працівники закладів освіти та державних органів. На черзі — підприємства критичної інфраструктури. Якщо ваше підприємство потрапило до переліку МОЗ, маєте відсторонити від роботи невакцинованих працівників
183795

Відсторонення від роботи водія за результатами передрейсового огляду

Під час передрейсового огляду у водія підприємства виявлено високий артеріальний тиск. Якими мають бути дії роботодавця в цьому разі? Якими нормативними актами керуватися У таких випадках?
4948

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді