5 завдань, що вішають на кадровика, але це не ваша робота

Кожен відділ намагається покласти на кадровика якусь справу. Недосвідчений кадровик мужньо підставить плече під чужі обов’язки, досвідчений — не допустить маніпуляцій. Команда Експертус Кадри підготували аргументи для п’яти поширених «довантажень» кадрової служби, які допоможуть вам зберегти сили та час на ваші прямі обов’язки.

5 завдань, що вішають на кадровика, але це не ваша робота

Довантаження №1

Бухгалтерська служба вимагає, щоб ви готували податкову та статистичну звітність:

Бухгалтера впевнений, що інформацією для складання звіту повністю володіє кадровик, тож і готувати звіт повинен саме він.

☝️ Як кваліфіковано аргументувати відмову

Довантаження №2

Бухгалтер готує штатний розпис і просить вас порахувати нормативну кількість працівників? Обчислення цього показника не входить до функції кадрової служби. Законодавство про працю не регулює, чий це обов’язок. Однак, ми підкажемо, де криється відповідь.

Довантаження №3

Керівник наполягає, щоб ви вивчали умови праці на робочих місцях і складали списки професій та робіт, за якими необхідно атестувати робочі місця? Атестацією робочих місць за умовами праці не повинні займатися кадровики.

✌️ Якщо не кадровик, то хто?

Довантаження №4

Керівник просить, щоб ви організували обов’язковий медогляд працівників? Це не ваш обов’язок. Аргументуйте свою відмову та роз’ясніть чия це робота.

Довантаження №5

Керівник просить вас ознайомлювати працівників з «некадровими» наказами, приміром, з наказомами з основної діяльності про ціноутворення на послуги. Це не робота кадровика. Чому?

Насамкінець

«Хто, як не ти?», «Ти ж на цьому знаєшся, як ніхто!» — часто чуєте ці фрази від керівництва? Отже, ви — професіонал своєї справи, вас цінують та вам довіряють. Але якщо, виконуючи чужі обов’язки, ви страждаєте через перевтому, затримуєтеся допізна на роботі — вами просто вміло маніпулюють. Можливо, невміння сказати «ні» зумовили надто розмиті посадові обов’язки в компанії.

Тільки від вас залежить, чи продовжать колеги делегувати вам свою роботу. Обговоріть ситуацію з керівником та знайдіть вигідний компроміс. Адже цінний час, який ви витрачаєте на звіт чи організацію медогляду, можна з користю використати на графік відпусток 2021 чи підготовку до перевірки Держпраці.

Такі речі, як Звіт № 1-ПВ, розрахунок нормативної кількості працівників чи направлення на медогляд міцно засіли в звичному переліку справ кадровика, і відмова від довантажень може здатися занадто «революційною». Не закликаємо до професійного «заколоту», але хочемо, щоб ви знали, коли маєте повне право сказати тверде «ні».

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
172372

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
6021

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10694

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10709

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді