Повідомлення ДПС про прийняття працівника: як подати, виправити, скасувати

Оберіть зручний спосіб повідомлення про прийняття працівника на роботу та зробіть це вчасно. Адже санкції за порушення законодавства про працю ніхто не скасовував, а перевірки Держпраці тривають.
Повідомлення ДПС про прийняття працівника: як подати, виправити, скасувати


Частина 3 статті 24 КЗпП скеровує:

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування і реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ.

Порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу (далі — Повідомлення) затверджений постановою КМУ від 17.06.2015 р. № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» (далі — Порядок № 413).

⭐️Визначаємо, про які категорії працівників повідомляти

ГУ Держпраці в Одеській області нагадало, що Повідомлення необхідно надати після оформлення трудового дoговору (оформлення наказу/розпорядження пpо прийом на роботу), aле до початку роботи нового працівника.

Це можна зробити одним із трьох способів:

  1. засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;
  2. на паперових носіях разом з копією в електронній формі;
  3. на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

В житті трапляються різні ситуації. Виявили помилку у Повідомленні — виправте. У випадку, коли подали повідомлення про прийняття працівника на роботу, але він так і не приступив до виконання обов’язків, подайте повідомлення про прийняття працівника на роботу типу «скасовуюче».

Нагадаємо, що наразі тривають інспектування з праці. Перевірте раніше за інспектора, чи не допустили ви помилок при оформленні працівників на роботу.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Скасовуюче повідомлення про прийняття на роботу: коли і як подавати

Часом обставини складаються так, що новоприйнятий працівник не вийшов на роботу. В такому випадку необхідно повідомити ДПС про анулювання повідомлення про прийняття на роботу. В які строки це необхідно зробити? Чи передбачена відповідальність за неподання скасовуючого повідомлення про прийняття на роботу?
24268

Повідомлення про прийняття працівника на роботу

Перед тим як допустити нового працівника до виконання обов’язків, подайте повідомлення в податкову про прийняття його на роботу. Скачайте шаблон та скористайтеся зразком і підказками від наших фахівців, щоб правильно заповнити бланк повідомлення.
146374

Прийняття на роботу під час воєнного стану: що врахувати

На час воєнного стану пріоритет в трудовому законодавстві належить Закону № 2136. За яким договором приймати на роботу в умовах війни, кому можна встановлювати випробування, та як повідомити ДПС про прийняття нового працівника під час воєнного стану 2023, роз’яснюємо у статті.
32417

Як ФОП прийняти працівника на роботу

Порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками є однаковим для всіх роботодавців. Тому відповідно до ст. 21 КЗпП ФОП мають укладати трудові договори з найманими працівниками
4622

Виправлення помилки у повідомленні про прийняття на роботу

Працівника допускають до роботи лише після, зокрема ДФС про прийняття працівника на роботу. Під час заповнення повідомлення про прийняття на роботу з тих чи тих причин можна припуститися помилки. А чи можна та як її виправити?
9567

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді