Мінус 100 тисяч гривень за двох неоформлених працівників

Саме так завершилося інспекційне відвідування ФОПа у Чернівецькій області

Мінус 100 тисяч гривень за двох неоформлених працівників

Інспектори праці Управління Держпраці у Чернівецькій області виявили випадки незадекларованої праці під час перевірки фізичної особи - підприємця.

Як проходять перевірки з праці під час карантину

Підприємець здійснює господарську діяльність у Глибоцькому районі у сфері торгівлі.

При інспекційному відвідуванні місця здійснення господарської діяльності фізичної особи - підприємця головними державними інспекторами Управління Держпраці у Чернівецькій області виявлено двох працівників без оформлення трудових відносин. Працівники виконували обов’язки продавців у магазині. Роботодавець також не вів облік роботи найманого персоналу та були відсутні відомості з нарахування/виплати зарплати.

Підприємець використовував найману працю без оформлення трудових відносин у порушення частин 1 та 3 статті 24 КЗпП.

Управлінням Держпраці у Чернівецькій області винесено постанову про накладення на фізичну особу – підприємця штрафної санкції за порушення законодавства про працю у сумі – 100 000 гривень.

Які документи може затребувати інспектор праці під час перевірки

Нагадаємо, що фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків тягне за собою штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення за кожного працівника щодо якого скоєно порушення.

За інформацією Управління Держпраці у Чернівецькій області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10126

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26978

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30875

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді