Коли можна відсторонити працівника від роботи — роз’яснення

Якщо ви вже прийняли рішення про відсторонення від роботи, тоді трудові відносини працівника з роботодавцем не припиняють. Але працівника тимчасово не допускають до виконання його трудових обов’язків

Коли можна відсторонити працівника від роботи — роз’яснення

Коли роботодавцю можна відсторонити працівника від роботи зазначено у статті 46 КЗпП України:

  • у разі появи його на роботі у нетверезому стані, стані наркотичного або токсичного сп’яніння;
  • у разі відмови або ухилення від обов’язкових медоглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони;
  • в інших випадках, передбачених законодавством.

Порядок відсторонення працівника від роботи

Зверніть увагу, що законодавство встановлює окремі випадки, коли зарплата у разі відсторонення від роботи зберігається або працівникові виплачується допомога за кошти Фонду соцстрахування.

Відсторонення від роботи необхідно оформити наказом або розпорядженням керівника підприємства, установи чи організації, а працівника повідомляють. Термін відсторонення встановлюють до усунення причин, що його спричинили. Працівник має право оскаржити наказ про відсторонення від роботи у встановленому законом порядку.

Також працівника після відсторонення від роботи можуть тимчасово або постійно перевести на іншу роботу.

Відсторонення працівника від роботи може передувати звільненню працівника, зокрема за п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП у зв’язку з появою його на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння.

Звільнення за появу на роботі в нетверезому стані

Коли працівник не виконує у встановлений термін вимоги, які були підставою для законного його відсторонення від роботи, тоді роботодавець може притягнути працівника до дисциплінарної відповідальності, у тому числі розірвати з ним трудовий договір.

За матеріалами Управління Держпраці у Полтавській області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Відсторонення працівника від роботи

Статтею 46 КЗпП передбачено відсторонення працівника від роботи у певних випадках. Про поняття, підстави та порядок відсторонення працівника від роботи, про відсторонення від роботи під час воєнного стану, читайте у статті.
11583

Як відсторонити від роботи невакцинованого працівника

МОЗ зобов’язав вакцинуватися від ковіду працівників певних закладів та установ. Першими мають вакцинуватися працівники закладів освіти та державних органів. На черзі — підприємства критичної інфраструктури. Якщо ваше підприємство потрапило до переліку МОЗ, маєте відсторонити від роботи невакцинованих працівників
183818

Відсторонення від роботи водія за результатами передрейсового огляду

Під час передрейсового огляду у водія підприємства виявлено високий артеріальний тиск. Якими мають бути дії роботодавця в цьому разі? Якими нормативними актами керуватися У таких випадках?
4964

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді