Кого оштрафують за відсутність маски — відвідувача або адміністрацію установи/автоперевізника?

Експерт Експертус Кадри Олена Петровська роз’яснила, кого оштрафують за відсутність маски — безпосередньо порушника чи посадовця підприємства, де сталося порушення

Кого оштрафують за відсутність маски — відвідувача або адміністрацію установи/автоперевізника?

21 листопада 2020 року перебування у громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема - респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, тягне за собою накладення штрафу від 170 до 255 гривень (Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 06.11.2020 № 1000-IX, далі — Закон).

Команда Експертус Кадри отримує численні запити у зв’язку з початком дії нових санкцій для порушників маскового режиму.

Повідомляємо, що за відсутність маски чи маску на підборідді у громадському місці та транспорті оштрафують безпосередньо порушника (ч. 2 ст. 44-3 КпАП).

Скачати шпаргалку

⚠️ Розмір штрафу:

від 170 до 255 грн

Постанову про накладення штрафу виносить на місці співробітник поліції, санепідслужби, представник виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради.

Розмір штрафу визначають в залежності від кількості попереджень порушника.

Постанову про накладення штрафу можна оскаржити в суді. Але необхідно буде сплатити судовий збір.

Голова Нацполіції Ігор Клименко під час селекторної наради із керівниками регіональних підрозділів 20 листопада 2020 року роз’яснив, що поліцейські спочатку попереджатимуть і лише у випадку відмови одягнути маску, будуть документувати дії правопорушника.

Штраф порушник сплачує у відділенні банку.

Коли людина знаходиться на вулиці без маски, її не штрафуватимуть

Проте, МОЗ наполегливо рекомендує перебувати в масці і на вулиці.

Посадові особи підприємств та автоперевізників не несуть відповідальність за відвідувачів, які порушують масковий режим

Порушення правил щодо карантину людей призведе до накладення штрафу на посадову особу підприємства від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 до 170 тис. грн.) у відповідності до ч. 1 ст. 44-3 КпАП.

До таких порушень, відносять, наприклад, роботу закладу харчування після 22.00 та порушення пп. 11 п. 10 Постанови КМУ «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 22.07.2020 № 641.

Як організувати роботу підприємства під час карантину

За порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням передбачена і кримінальна відповідальність.

Якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань передбачене покарання на підставі частини 1 статті 325 КК:

  • штраф від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51тис. грн) або арешт на строк до шести місяців;
  • або обмеження волі на строк до трьох років;
  • або позбавлення волі на той самий строк.

Ті самі порушення, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, призведуть до позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років (ч. 2 ст. 325 КК).

Законопроєкт від 17.07.2020 № 3890, який мав доповнити частину другу статті 46 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 № 4004-XII відповідальністю підприємств та підприємців, які порушили санітарне законодавство, а саме пропустили порушника маскового режиму в громадський будинок, споруду, громадський транспорт під час карантину або не вжили заходів, аби не допустити перебування такої особи без засобу індивідуального захисту, законодавці прийняли 03.11.2020 лише в першому читанні.

Олена Петровська

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
138

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
26964

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50048

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34808

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23806

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді